Три години след шумния показен арест на русенския съдия Николай Стефанов Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда русенския магистрат по обвинението, че е взел подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да се размине със затвора негов непълнолетен клиент.
За задържането на Николай Стефанов бе организирана операция на ДАНС, която по-късно се оказа форсирана погрешка от ръководен кадър в агенцията. Обвинението срещу съдията бе, че е поискал 1000 лева подкуп и е направил опит да получи половината от тях. Пари в арестувания обаче така и не бяха открити - според прокуратурата, заради избързването на агентите на ДАНС, които по план трябвало да му сложат белезниците след като слезе от колата си.
На първа инстанция Софийския градски съд (СГС) осъди съдията условно на 3 години затвор. Апелативният съд го  оправда, но ВКС върна делото, защото втората инстанция не се беше произнесла по обвинението в изнудване. При новото разглеждане на делото съдията отново беше оправдан по всички обвинения.
През цялото време Николай Стефанов и твърдял, че никога не е искал подкуп, а зачестилите му срещи с адвоката започнали, след като Свилен Стефанов го провокирал в Съдебната палата в Русе с репликата: „А бе, Ники, тия прокурори много те говорят тебе“. По някое време съдията напомнил на адвоката, че има да му връща и стар заем от 500 лева, който му дал още през пролетта на 2014 година.
Адвокатът казва друго - че съдията поискал „почерпка“ от 1000 лева, ако одобри споразумението с непълнолетния му клиент.
След анализ на подслушаните разговори съдът реши, че доказателствата по делото опровергават показанията на адвокат Свилен Стефанов. Ключов факт е, че съдията постоянно го е търсел за парите и след като одобрил споразумението.
Сега остава въпросът дали оневиненият Николай Стефанов ще заведе дела срещу хора и институции, които опропастиха кариерата му и преобърнаха живота му.