Заради зачестилите аварии на стария и амортизиран водопровод по улица „Тодор Каблешков“, където преди около седмица седеметажният блок „Георги Бенковски“ се разцепи на две и хвърли в тревога обитателите му, кметът Пламен Стоилов поиска спешната му подмяна. Отстраняването на авариите не решава проблема, тъй като те избиват на друго място. Затова експертите са категорични, че е необходимо чугуненият водопровод, който е силно компрометиран, незабавно да бъде подменен.  Зачестилите аварии водят до преовлажняване на земната основа, която в Русе е с льосов характер, а вследствие на това могат да се появят пропадания и конструктивни деформации на сградите. Такива вече има по блок „Бенковски“, където разстоянието между два от входовете е над 20 см, а освен това сградата потъва назад. Обитателите на жилищната кооперация нощем се събуждат от скърцащи стени и падащи тухли в зейналата цепнатина. 
В момента се извършват сондажни проучвания и все още не е категорично ясно на какво се дължат конструктивните изменения по 7-етажния блок. Той е строен през 70-те години и според живеещите в него проблемът с устойчивостта му се дължи на честите аварии на водопровода. Но дори и тази възможност да е минимална, нуждата от подмяната му е належаща.  
За да не се създава сериозен дискомфорт, непосредствена опасност за здравето на хората и предпоставки за увреждане на имуществото им, ВиК-Русе обяви съкратена обществена поръчка за полагане по безизкопен метод на нов водопровод по ул.“Тодор Каблешков“ с дължина 125 м. Ремонтните дейности ще струват 48 046 лева и ще бъдат извършени от софийската фирма „Райкомерс Конструкшън“. Срокът за изпълнение на аварийния ремонт е 7 дни, като от фирмата са склонни да го съкратят на 6 дни - от датата на подписването на договора.