Именитият български хореограф Румен Рашев, който от над две десетилетия живее и работи във Венецуела, в момента е в Русе, за да подготви напълно нова постановка на една от съвършените класики в балета. Чисто ново „Лебедово езеро“ предстои да види русенската публика и то съвсем скоро - на 13 април, каза специално за „Утро“ Силвия Томова, която отново ръководи балетната трупа в Русенската опера. 
Томова е поканила Румен Рашев да работи върху новата премиера, като всъщност в голяма степен може да се каже, че подготовката не премиерата е съвместна за двамата. Всъщност, Силвия Томова и Румен Рашев са се дипломирали в едно и също престижно балетно училище - Академията на руския балет „Агрипина Ваганова“ в Северната Венеция, както мнозина наричат руския град Санкт Петербург. 
Освен като балетист Румен Рашев е известен и с това, че е подготвил в своите преподавателски класове в Хореографското училище в София много свои ученици, които днес танцуват по световните сцени на различни континенти. Сред неговите възпитаници се открояват имена като Асен Наков, Росен Канев, Трифон Митев и други съвременни танцьори-солисти. 
За новата премиера на русенския балет в момента се подготвят и нови костюми. Грижата за тях е възложена на дизайнерката Първолета Чавдарова-Летиция, която ще бъде автор и на декора в постановката. 
Солисти в балетния спектакъл ще бъдат Весела Василева /Одета/Одилия/, Антон Иванов /Принц Зигфрид/, Стоян Фъртунов /злия вълшебник Ротбарт/, Христо Добрев /Шута/ и други.