Възпитаникът на русенската Професионална гимназия по туризъм Мариян Иванов е големият победител в регионалното състезание по професии, което ще изпрати през април в Пловдив най-добрите. Както „Утро“ писа, за домакин тази година бе избрано русенското училище, което напоследък дава на страната отличници, които са признати майстори най-вече в готварството и в сладкарството. Струва си да споменем само факта, че на последното явяване на световната олимпиада на шеф готвачите българският национален отбор се състоеше в 90 процента от русенци, дипломирани в ПГТ „Иван П.Павлов“!
В състезанието в събота, за което ресторант „Дунав“ предостави своята професионална кухня и централния от салоните си, взеха участие 15 отбора на професионалните гимназии по туризъм и профилираните паралелки на средните училища от цяла Северна България. Първи приключиха с работата си момчетата и момичетата, които се надпреварваха в секцията на барманите. След теоретичната част от 10-минутен тест те демонстрираха точна ръка в наливането на течност без мерителен съд и в приготвянето на 5 безалкохолни коктейла. 
Учениците, които се подготвят да получат специалност хлебар-сладкар, работиха на спокойствие в корпуса за практически занимания на гимназията в „Здравец“. Там те месиха френски бриоши и сътворяваха сладки приказки от бял шоколад и горски плодове. В късния следобед в хотел „Дунав“ започнаха да пристигат момичета и момчета, които трепетно крепяха в ръце тумбести стъклени чаши и вазички, в които по причудлив начин бяха наредени слоеве крем, желета, белтъчни и сметанови смеси - и всичко изглеждаше много апетитно. 
Разбира се, най-трудоемки бяха усилията на готвачите, които имаха задачата да приготвят по три продукта от пилешко: предястие, супа и основно ястие. По едно от изкушенията сръчните ръце на сервитьорите отнасяха /също за оценка от журито!/ на масите в залата, където журналисти от различни русенски медии дегустираха с вид на познавачи, а второто изкушение заемаше място на демонстрационна маса в дъното на салона. Там стана ясно, че най-енергично е работила фантазията на представителите на Русе, на Варна и на Синдел. Към фантазията тези ученици бяха прибавили умения, майсторство, усет и стил. Като не бяха пренебрегнали и вида на съдовете, в които поднасяха своите творби. 
И вечерта в събота напълно справедливо първото място в категорията „Най-добър млад готвач“ бе присъдено на Мариян Иванов. Другият русенски успех бе за Пламен Петров, който спечели второто място при сервитьорите. Останалите първенци са от Варна при сладкарите - Моника Борисова, от Добрич при сервитьорите - Росен Господинов и от Разград при барманите: Ертан Тезджан Хълми.
Благодарности и грамота получи и директорът на ПГТ „Иван П.Павлов“ Ренета Вълева, която заедно със своя екип осигури перфектно протичане на състезанието.