Убиецът на 68-годишната Райме Х. в Голямо Враново Джелял Юсеинов вчера бе пуснат от Окръжния съд под парична гаранция от 5000 лева заради получен инсулт в затвора в София. 66-годишният мъж получил мозъчния удар преди двайсетина дни, когато Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу него за извършеното с особена жестокост убийство.
По разпореждане на прокуратурата Джелял бил настанен на лечение в болницата към затвора, но не е възстановен и затова вчера бе пуснат на свобода.
На 11 май миналата година мъжът отишъл в къщата на 68-годишната вдовица Райме, заварил я да полива ягодите и поискал интимност. Пенсионерката го изгонила, но Джелял се засегнал на чест, вечерта се промъкнал в къщата и започнал да души жената в леглото й. Тя оказала съпротива, но извергът я съборил на земята, нанесъл й няколко удара по главата и тялото и я стиснал за гърлото, докато спряла да диша.
На другия ден съседка открила жената мъртва в дома й и подала сигнал до кмета, а той сигнализирал полицията в Сливо поле. В започналото разследване от криминалистите от Областната дирекция на МВР се разбрало, че същия ден мъж отишъл в къщата на друга жена в Голямо Враново и отново си поискал ласки, но тя не само го изгонила, а и се обадила на кмета. Така Джелял бе заловен ден след убийството и набързо си призна всичко, след което бе вкаран в Софийския затвор до започване на делото.
За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна, но предвид здравословното състояние на Джелял, не се знае дали ще дочака делото.