Къде в крайна сметка ще бъде построен третият мост над Дунав, може ли Силистра да измести Русе и новото съоръжение, което ще свърже България и Румъния, да е между Силистра и Кълъраш, а не между Русе и Гюргево, кой от двата града окончателно ще се пребори за новия мост. Тези въпроси сякаш бяха намерили своя отговор през август миналата година, когато държавната и местната администрация на Русе и Гюргево се обединиха около становището, че новото съоръжение трябва да се изгради именно при двата града.  Въпросите обаче отново се появиха след среща миналата седмица в Брюксел между българския и румънския министър на транспорта Ивайло Московски и Лучиян Шова и еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу. На нея е обсъдено изграждането на трети мост над Дунав не при Русе, а между Силистра и Кълъраш. Двамата министри и еврокомисар Крецу са изразили обща позиция, че реализацията на този проект ще съживи двата региона и ще привлече значителен обем от инвестиции. 
Това противоречи и на решението на Министерски съвет от септември, когато беше одобрено подписването на меморандум между правителствата на България и Румъния за проучване на възможността за изграждане на Дунав мост 3 между Русе-Гюргево. С подписването на документа за задълбочени проучвания за новото съоръжение двете страни направиха стъпка към подобряване на транспортната си свързаност и повишаване на икономическата активност в региона. 
След това решение стана ясно, че Силистра окончателно се сбогува с проекта за Дунав мост 3 до отсрещния румънски град Кълъраш. Последва обаче незабавна реакция от страна на местната власт, като в интервю от миналата седмица за сайта actualno.com кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов обяснява, че е направена подписка от 22-ма кметове, които са в посока Силистра, Шумен, Ямбол, Лесово в подкрепата за изграждане на Дунав мост между Силистра и Кълъраш. Във връзка с това написах писмо както до Министерския съвет, така и до парламента. Очакваме становището на тези институции. Нашето виждане е, че този мост наистина е необходим, да не кажа наложителен, казва още той. 
Ще остане ли вторият мост на Дунав при Русе приоритетен за правителството, или мястото на новото съоръжение ще бъде променено, предстои да стане ясно. 
Както неведнъж сме писали, с изграждането на още един мост между Русе и Гюргево ще се реши проблемът със задръстванията на Дунав мост 1, ще се намали негативното въздействие върху околната среда и ще има цялостен положителен икономически ефект за двете страни. Анализ показва, че през последните години многократно е нараснал автомобилният трафик през сегашното съоръжение, както и търговският обмен по Рейнско-Дунавския коридор 7. Дунав мост 1 е открит за експлоатация преди повече от 60 години и техническите му възможности не позволяват облекчаване на трафика. Налага се рехабилитация на конструкцията на съоръжението и спирания на движението, а това води до значителни задръствания, натоварване на инфраструктурата и редица затруднения.
Предвижда се новият мост над Дунав да е в Източната промишлена зона - на 3 км от Дунав мост 1 в посока Мартен, където ще е началото на магистралата между Русе и Велико Търново. 
Направени от румънска страна изчисления и анализи показват, че новият мост между Русе и Гюргево ще струва около 250 млн. евро.