Уини Мандела, бившата жена на южноафриканския борец срещу апартейда и бивш президент Нелсън Мандела, почина на 81 години. Тя е починала в болница в Йоханесбург след дълго боледуване, съобщи нейният говорител Виктор Дламини.

Уини Мандела, която беше омъжена за Нелсън Мандела 38 години, изигра важна роля в кампанията за край на управлението на бялото малцинство, но нейното място в историята е пълно с тъмни противоречия.

Родена като Номзамо Уинифред Зениуе Мадикизела, но винаги наричана с простото „Уини”, нейната връзка с Нелсън Мандела е един от най-разказваните любовни романи в модерната история.

В по-голямата част от брака й с Мандела, те са били разделени, заради неговия престой от 27 години в затвора. През 1990 година целият свят наблюдаваше излизането от затвора на Нелсън Мандела, който излезе от там заедно с Уини, хванати за ръце. Те се разделят две години по късно, но се развеждат чак през 1996.

Уини е родена на 26.09.1936 година, в района на днешен Източен Кейп. Тя завършва университет, което е доста рядко срещано сред чернокожите жени в този период и става първият квалифициран социален работник в йоханесбургската болница Бараганут.

Нейното политическо пробуждане идва с проучването й в град Александра върху детската смъртност. Там тя разбира, че на всеки 1 000 раждания умират 10 деца.

„Започнах да разбирам жестоката бедност, в която повечето хора са принудени да живеят, ужасните условия създадени от неравноправната системата”, казва Уини.

Запознава се с Нелсън Мандела, който тогава е бил женен за първата си жена, на автобусна спирка в Совето, тогава тя е на 22 години. Те се женят през юни 1958 г. През октомври същата година Уини е арестувана за първи път заради протести на жени против пропускателната система, която цели да ограничи движението на чернокожи в белите квартали.