На 2 април отбелязваме Световния ден на информираност за аутизма.

Информираността е средство, чрез което можем да променим живота на аутистичните личности и семействата им като създадем за тях по-толерантна и приемаща среда, общество от приятели и хора, готови да помагат. Благодарение на медиите бихме могли да направим по-видими невидимите за сега хора с аутизъм, да дадем гласност на проблема и заедно да търсим решения.

Втори април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 г. Всяка година на тази дата, “Освети в синьо” цели да привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. В България то се отбелязва няколко поредни години от Сдружение “Тацитус” и Фондация “Стъпка за невидимите деца”, като в синьо се осветяват знакови сгради в София и страната. Тази година сред тях се нарежда и забележителният архитектурен паметник – сградата на Община Пловдив, построен през 1912 г.

В рамките на инициативата по света са осветени емблематични сгради, като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Операта в Сидни и др.

В София от 12:00 ч. в Литературен клуб „Перото” ще се проведе дискусия, организирана от Сдружение „Аутизъм днес“. По традиция вечерта на 2 април фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо като част от световната кампания Autisum Speaks - Light It Up Blue (Освети в синьо), при която знакови световни сгради грейват в този цвят.