След среща в Министерски съвет, зърнопроизводителите отменят обявените протести, предаде репортер на БГНЕС.

Днес представители на зърнопроизводителите проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, на която страните са постигнали консенсус. Така обявеният за 3 април протест на зърнопроизводителите срещу проектозакона за горивата няма да се проведе.

Костадин Костадинов от Национална асоциация на зърнопроизводителите посочи, че за момента проблемът е решен. Той бе този, който обяви след срещата, че отменят протеста, предвиден за вторник.

Земеделският министър Румен Порожанов посочи, че през последните няколко дни имали много интензивни разговори по законопроекта, свързан с горивата в контекста на третирането на земеделските производители в него. „Това, което създаде известно напрежение беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец, съгласно закона, и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Те нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част и разбира се създаваха предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест, която в много случаи не е оправдана”, обясни министърът.

Председателят на Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров обясни, че предстои изготвянето на доклад с всички постигнати договорености и баланс на интересите, който ще бъде внесен на първо четене в пленарна зала. „Между първо и второ четене всички предложения, които финансовият министър и неговият екип, съответно браншовите организации изготвят като готов текст, за да улесним процедурата, аз лично ще ги внеса. След като ще направим работни групи, на които законът да се придвижи и да бъде приет”, обясни депутатът. По думите му, всички декларирали, че нямат намерение да търгуват и не желаят да бъдат третирани като търговци.

По молба на премиера Димитров поел ангажимент, предложенията на земеделците, и на земеделския министър да бъдат обобщени и внесени между четенията. „А пък премиерът пое ангажимент политическото формирование, на което той е лидер, да подкрепи този законопроект и той да стане готов нормативен акт, който от Нова година да влезе в сила”, каза Емил Димитров.