Общата дължина на републиканската пътна мрежа в област Русе е 496 км, от които половината - 245 км, не са в добро състояние. Голяма част от тях не са ремонтирани от десетилетия поради липсата на достатъчно средства. Това казаха за „Утро“ от Агенция „Пътна инфраструктура“, като уточниха, че 109 км от общата дължина са пътища от първи клас, 140 км от втори и 247 км от трети клас. 
На територията на Русенска област обаче е предвидено цялостно преасфалтиране само на две пътни отсечки. 
Единият участък, който ще бъде ремонтиран, е на пътя между Русе и Бяла и е с дължина близо 15 км (в участък от км 11 до км 26). Това всъщност е един от най-натоварените участъци по главния път - от района на Мидата край Тръстеник до Русе. Той е осеян с множество дупки, верижни пукнатини, слягания и деформации. От Пътната агенция припомнят, че през есента миналата година бяха ремонтирани 10 км от първокласния път - от разклона за Борово до Бяла. Предстои цялостно преасфалтиране и на 13 км от второкласния път гара Бяла - Ценово - Караманово. 
От пътната агенция посочват още, че в следващите седмици ще се извърши подробен оглед на състоянието на републиканските пътища и мостовите съоръжения, както се прави всяка година след зимния сезон. Приоритетно ще се изкърпват най-натоварените направления - първокласните пътища, както и най-натоварените участъци от второкласната и третокласната пътна мрежа. При подходящо време ще се извършват текущи ремонти като  отстраняване на неравности, пропадания и слягания. 
Стремежът на Пътната агенция и пътноподдържащите фирми е ремонтите по най-натоварените направления да приключат в максимално кратки срокове, за да не се затруднява трафикът в активния туристически сезон. Максимално ще се използва светлата част от денонощието с работа от рано сутрин, като се спазват технологичните срокове за изпълнение на всяка една строителна дейност, допълват още от АПИ.