Пощенският концерн „Дойче Пост“ е събирал данните на своите клиенти и ги е предлагал на политическите партии да ги използват по време на предизборната надпревара през 2017 г., съобщава „Билд“.

По данни на изданието продажбата се е осъществявала от 2005 г. чрез дъщерната компания на концерна „Дойче Пост Директ“. През 2017 г. част от информацията за клиентите с цел анализ на политическите предпочитания са купили Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и Партията на Свободните демократи. Двете политически сили потвърдиха, че са купували данни, а от „Дойче Пост“ подчертаха, че не са предавали персонална информация, по-конкретно адреси, и са спазвали действащото законодателство.

В същото време данните съдържат такива сведения, като пол, образование, покупателна способност, възраст, дали сте собственик на жилище или кола. 

По-рано около компанията Фейсбук избухна скандал заради използването на личните данни на милиони потребители от британската фирма „Кеймбридж Аналитика“. Тя е успяла да събере данните за над 50 милиона потребители на Фейсбук, за да разработи алгоритъм за политическите предпочитания на избирателите.