Буря от аплодисменти заля Фестивалния оркестър на два пъти в първия му концерт от тазгодишното издание на „Мартенски музикални дни“. Емоцията започна още преди концерта, когато на стълбите пред Доходното цареше радостно оживление - музиканти от Русе и различни краища на държавата и света се прегръщаха и се здрависваха с приятели и колеги. 
В първата част прозвуча Концерт за пиано, цигулка и струнни на Феликс Менделсон Бартолди, солираха Светлин Русев и Евгени Божанов. В отговор на аплауза на публиката цигуларят и пианистът направиха бис. Във втората част оркестърът изпълни Седмата симфония на Бетовен. Удоволствието, с което всички свиреха, беше видимо и предизвикваше още повече емоции у публиката. Нещо повече - диригентът Емил Табаков, също неизменна част от Фестивалния оркестър, на няколко пъти беше забелязан да се усмихва, дирижирайки. 
Накрая публиката се изправи на крака и на няколко пъти обсипа оркестрантите и диригента с възторжени аплодисменти. В резултат на това получи два вълшебни биса, като след пиесата на Григ маестро Емил Табаков поведе музикантите към кулисите - отново под възторжени ръкопляскания на зрителите.