Моята първа учителка по пиано Жанета Бенун е в дъното на това ние да свирим в събота заедно с тромпетиста Мирослав Петков. Това разказа вчера пианистката Мариета Петкова, която пристигна от Холандия, за да изнесе концерт на „Мартенски музикални дни“ заедно с младия соло тромпетист на Концертгебау. Бенун чула как свири Мирослав на откриването на „Варненско лято“ и се обадила на своята талантлива ученичка - да потърси това дарование, което живее също в Амстердам, защото според дамата двамата могат чудесно да свирят заедно. Открих го, разговаряхме и решихме, че ще направим този концерт, но времето и за двата е толкова натоварено, че всъщност едва сега на репетицията изпълнихме цялата програма заедно, каза Мариета Петкова. Впрочем, пак на „Варненско лято“ Петков направил впечатление и на директора на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова, която поканила тромпетиста за участие.  
Много се радвам да бъда в родния град на Мариета и на този фестивал, каза Мирослав Петков. В концерта днес той ще свири и с пиколо тромпет, който му е подарък от Лили Иванова. Примата останала възхитена от изпълнение на младежа като ученик в Училището по изкуствата във Варна и го попитала какво би искал - така две седмици по-късно Мирослав получил жадувания, но недостъпен /цената му е около 6000 евро/ инструмент. 
За Петкова и Петков концертът „Соло за двама“ днес от 11 ч в зала „Европа“ е премиерен. Ще прозвучат творби на Енеску, Рахманинов, Дебюси, Жан Франсе и Владимир Пескин. Сред публиката ще бъде учителят по тромпет на Мирослав и 20 ученици от училището му във Варна.