С интригуващо гостуване ще започне месец април за библиотека „Любен Каравелов“. На 3-и от 19 ч там ще гостува пътешественикът и фотограф Иван Панкев, известен също и с английското си име Johnnie B.Goode. Той ще разкаже за своите пътувания с кола, пеш и на автостоп из Балканите, в Близкия Изток, Южна Америка, Азия, Нова Зеландия. 
Международна научна конференция с тема „Истини и лъжи за факти, новини и събития“ организира регионалната библиотека на 24 и 25 април. За научната среща вече са изпратени 71 заявки - рекорден брой за аналогични конференции на РБ в последните години - за доклади на специалисти от България, Румъния и Полша. Форумът се посвещава на 130-годишнината от създаването на библиотеката и Европейската година на културното наследство. Научен ръководител е проф.Илия Тодев от Института за исторически изследвания при БАН. 
През април в РБ ще гостува Нидал Алгафари, когото русенци познават като режисьор, сценарист, писател. На 23 април той ще представи своята тетралогия: „Боже, защо Господ лъже“, „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли, ти Бог си!“ и „Орисани да избираме!“.