Единият от четиримата обвинени в отвличане и побой, които от май миналата година са в затвора, поиска по-лека мярка за неотклонение.
Причината Демир М. да моли за по-лека мярка е диабет тип 2, от който страдал от осем години. На заседанието вчера бе прочетена експертиза от трима лекари, които изброиха още няколко заболявания на задържания, но заключиха, че той може да бъде лекуван в затвора в Белене. Прокурорът пък подчерта, че Демир симулира обострен диабет, тъй като на свиждане на 18 март са му донесли килограм захар и пакет вафли. След като си хапнал, същата вечер кръвната му захар стигнала високи стойности, но след предприетото незабавно лечение от лекаря в затвора и спирането на сладкото показателите му се нормализирали. В крайна сметка съдията постанови Демир да бъде върнат зад решетките.
На 25 април миналата година братята Асан и Мерджин, братовчед им Демир и познатият им Георги отвлекли русенеца Светослав Б. Той бил обвинен, че през 2014 година е запалил къщата на Демир, а преди това е хвърлил напоен с нафта предмет в двора на братята, който подпалил и тяхната къща. Светослав бил откаран в гората между Червена вода и Николово, където бил бит, за да си признае за палежите. След като не могли да изтръгнат самопризнания, похитителите върнали Светослав в града и го заплашили да си мълчи за побоя. Той обаче се оплакал в полицията и мъчителите му били арестувани. 
В момента Демир е в затвора в Белене, а другите трима са зад решетките в Ловеч. Ако бъдат признати за виновни, четиримата може да получат затвор от 10 до 20 години или доживотни присъди, освен това част или цялото им имущество ще подлежи на конфискация.