„Толкова години сме ги гледали и без помощта на социалните. Работя като шофьор в русенска фирма, а жена ми взима детски. Справяме се. Искаме да се грижим за децата си. Ние искахме голямо семейство, а и съпругата ми не искаше да прави аборти“. Това заявява в тв предаване Красимир Тодоров, баща на 11 деца, който заедно с жената, с която живее без брак, майката на децата - Ивелина Зартова, се оплакват, че социалните са им отнели рожбите. 
Осем от 11-те живи деца са настанени в приемни семейства, най-голямото момиче, което е пълнолетно и не желае да живее със семейството, е в кризисен център, заедно с него е една нейна сестричка. Едно от момченцата е в Център за настаняване от семеен тип. Това обясниха за „Утро“ от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“. 
Социалните не за първи път спасяват децата от... „семейното огнище“. Преди около година многолюдната фамилия обитаваше вила в близко до Русе село, като в началото всички наоколо са помагали с каквото могат. Но в един момент невъзпитаното поведение на малките става безочливо и дори агресивно. И тогава вилният квартал пропищява, а социалните от Две могили идват на проверка, за да установят, че семейството живее на тъмно, студено, в мръсотия и глад. Извеждат децата и ги настаняват при приемни родители. Впрочем, именно там, в студа и мизерията, умира 40-дневното бебе на фамилията. През 2014 г. пък готварска печка пада върху 3-годишното им момченце и то издъхва на място. Нелеп инцидент, обясняват родителите. 
След поредната смяна на адреса, отново в Русе, през януари пожар изпепелява жилището. Тогава на семейството е предоставено жилище в село Бъзън. Когато ги посетихме, сварихме ужасна гледка, разказват социални работници. Всички, малки и големи, спят на пода, децата са въшлясали, а съседната стая догоре е пълна с дарения. След публикация в „Утро“, че социалните могат да изведат децата, за да им осигурят нормални човешки условия за живот, „услужлив“ човек се обадил на бащата, а грижовният родител натоварил всичките си хлапета в колата и изчезнал, преди да дойдат служителите. 
Те са свикнали да получават дарения и явно са убедени, че тези жестове им се полагат, казват запознати. Когато за първи път медиите разказаха за фамилията с многобройните дечица, веднага се намериха добри хора, които подариха компютър, дрехи, пари, какво ли не. Сред особено щедрите жестове беше жилище, в което всички да се настанят комфортно и уютно. Не мина много време и жилището се бе превърнало в мръсна и неприветлива дупка. А съседите започнаха да негодуват от арогантното поведение на комшиите си. 
Много пъти сме разговаряли с родителите, но те са убедени, че се грижат добре за децата си, казват от социалната дирекция. И припомнят, че когато неотдавна от общината предложили друго жилище на фамилията, като уточнили, че то се нуждае от малък ремонт, бащата изведнъж проявил предприемчивост, пресметнал какво според него е нужно да се ремонтира, изчислил нужната сума и настоял от общината да му я дадат на ръка - а той сам ще се справи с ремонта. 
Странното е, че Тодоров и Зартова, които неотдавна са казали на поредния русенец, заел се да им помага и наново да им събира дарения, че категорично не желаят да контактуват с медии - изведнъж се появяват в ефира на Нова телевизия. Дали защото там още не са чували за тях - за разлика от русенските медии? 
Според социалните децата са изведени, защото постоянно са неглижирани и оставяни сами и живеят в недопустима мизерия.
Преди имаха 4 легла, сега вече имат 6, за всичките - коментираха социалните. Наблюдаваме ситуацията, така че когато тя се стабилизира, а родителите осигурят сносни условия за живот на децата си, може да се помисли малките да се върнат, допълват специалисти. Проблемът обаче не са децата, а самите родители, които отказват да разберат, че има нещо много силно сгрешено в тяхното поведение и в това, което те наричат „грижа“ за 11-те си деца.