Русе ще бъде домакин на две национални олимпиади през тази пролет. Едната е по физика - тя ще събере бъдещи учени и изследователи от 2 до 4 април, а втората - по гражданско образование, която ще се проведе от 13 до 15 април. 
Освен това в Русе ще се проведе единият модул от националния кръг от Пролетните математически състезания - в Града на Дунава ще умуват над задачките ученици от 5 до 8 клас, докато гимназистите ще решават математическите задания в Плевен. Младите математици ще превземат Малката Виена от 30 март до 1 април. 
Постиженията на русенската Професионална гимназия по туризъм в последните години изведе авторитета й на нови високи равнища. Вероятно затова на училището е поверена отговорната мисия да проведе регионалния кръг от националното състезание за професиите хлебар-сладкар, готвач и сервитьор. На 31 март ресторантът на хотел „Дунав“ ще отстъпи профи кухнята си на бъдещите майстори готвачи, а в един от салоните на заведението специална комисия ще оценява качеството на приготвените от учениците храни, но също и поднасянето им. 
За домакин на регионалното състезание „Млад фермер“ е избрана друга русенска професионална гимназия - ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“. Надпреварата ще се състои от 29 до 31 март. 
И още един национален финал ще се състои в Русе. От 24 до 27 април тук ще се състезават отборите победители в регионалните състезания за най-добър млад инсталатор. Домакин ще бъде ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“.