Зърнопроизводители от региона излизат на протест на 3 април, ако дотогава земеделските производители не бъдат изключени от подготвения Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това ще бъде част от насрочения за тази дата национален протест на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. 
Ще съберем техниката на 3 април в 10 часа на изходите за Варна и София и ще тръгнем в колони да зареждаме на бензиностанциите. Решихме да не блокираме границата или пътищата, за да не създаваме излишни проблеми, затова избрахме този начин. Искат да зареждаме на бензиностанции - ще го направим. Ако акцията няма ефект - следващата стъпка е да се съберем на протест в София, обясни плана на земеделците председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. В следващите дни ще бъдат изпратени уведомителни писма за акцията на областно ниво.
Законопроектът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход беше внесен в Народното събрание на 7 март от група от 32 депутати от почти всички парламентарни групи. На 22 март текстовете бяха обсъдени от Комисията по наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.
„Въпреки че направихме опит да представим ясни аргументи против включването на земеделските производители в обхвата на горепосочения законопроект, поради лоша чуваемост и лобистки подход на ръководене на заседанието на комисията, предложенията ни бяха бламирани“, се казва в декларация, приета от Управителния съвет на НАЗ.
За пореден път се опитват да ни принудят да си купим нивомерите, в които някой е затворил милиони, но отлежават в складовете от години. За да го освободим от стоката му, трябва да платим по 50-60 хил. лева за нивомерите, след това да дадем по стотина хиляди да оборудваме бензиностанции, да се регистрираме като търговци на нефтени продукти и да ги продаваме сами на себе си, като внесем и по 200 хил. лева гаранция, обясни Иван Караиванов.