Носи се упорит слух, че именно той е висшият представител на Северна Корея, който посети столицата на Китай

Носи се упорит слух, че висшият севернокорейски представител, който направи изненадваща визита в Пекин, е бил самият лидер Ким Чен-ун.

Японски медии първи съобщиха, че високопоставена фигура е пристигнала в Пекин със севернокорейски дипломатически влак и е била посрещната при засилени мерки за сигурност, отбелязва Би Би Си.

Южна Корея обяви, че не знае каква е самоличността на представителя, но се опитва да провери.

Ако слухът се окаже верен, това би била първото чуждестранно посещение на Ким Чен-ун, откакто пое властта през 2011 г.

Официален коментар от Северна Корея няма, а външното министерство на Китай обяви, че „за момента няма информация”, но подробности ще бъдат оповестени своевременно.

Едно посещение на Ким Чен-ун в Пекин би се разглеждало като съществено развитие, посочва Би Би Си.

Миналия месец американският президент Доналд Тръмп прие безпрецедентната покана да се срещне с Ким Чен-ун и се смята, че официални представители работят зад кулисите по сложните дипломатически изисквания. Според анализатори лидерите на Северна Корея и Китай вероятно ще се срещнат преди тази среща на върха.

Китай е основният икономически съюзник на Северна Корея.

Какво знаем за посещението?

Японските медии предадоха за пристигането на влака в Пекин в понеделник вечерта. Появиха се и видео кадри с него. Жители на Пекин описаха необичайни мерки за сигурност пред гарата, а туристите са били изведени от площад „Тянанмън” в столицата, което обикновено е знак за среща на високо ниво в Дома на народните събрания.

„Блумбърг” цитира трима неназовани източници, които казват, че посетителят е бил именно Ким Чен-ун.

Анализатори обаче заявиха пред южнокорейската новинарска агенция „Йонхап”, че представителят може да е била и по-малката сестра на Ким Чен-ун – Ким Йо-чен, която се появи на Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

Междувременно влакът вече отпътува от Пекин.