Героите от трите най-търсени концерти от „Мартенски музикални дни“, за които първи бяха разпродадени билетите, вчера дадоха пресконференция. Те са участници в различни артистични фестивални комбинации. Цигуларят Светлин Русев и пианистът Евгени Божанов тази вечер ще изпълнят своята програма „Духът на Франция“ - с пиеси на Дебюси и Равел и вариации на Сарасате по една от може би най-френските опери - „Кармен“. Калейдоскоп от интересни произведения - така определи Светлин Русев програмата на вторнишката вечер. 
На 29 март двамата виртуози, за които пътят към големите концертни подиуми тръгва от русенското Музикално училище, ще солират в Концерта за цигулка и пиано на Менделсон. Това е и първият концерт на Фестивалния оркестър, съставен от възпитаници на Музикалното, които свирят навсякъде по света и в България, под диригентството на Емил Табаков, също завършил това училище. 
Много е радостно пак да се съберем - вече за четвърти път, каза Табаков. Според него когато този оркестър се събира, винаги цари много приятелско и артистично настроение. За мен е радостно и да работя с тези хора, които идват от професонални състави, а атмосферата тук е като в аматьорските - когато музикантите с удоволствие идват да свирят, добави той. Тук става нещо, което с друг оркестър не се получава - вероятно затова за русенския Фестивален оркестър се говори много и други училища ни завиждат, че не са се сетили те, обобщи Табаков. 
Оркестърът, който събрахме за първи път за 50-ата годишнина на Училището по изкуствата, вече стана ежегоден, каквото и да ни струва това, каза директорката на НУИ и главен отговорник за комуникациите Мария Дуканова. Тя се похвали с два нови момента: вече има специален знак на оркестъра, а концертите на ММД са два, а не само един. В първия на 29 март ще участват музиканти от 13 държави на 4 континента, а във финалния за фестивала концерт ще свирят 93 музиканти от 17 държави - най-много от всички изяви на фестивалната формация досега. 
На заключителния концерт на 1 април за първи път оркестърът ще свири заедно със саксофонния квартет „Сигнум“, който вече за трети път участва в ММД. Ще бъдат изпълнени творби, които се свирят не толкова често: концерт за 4 саксофона на Филип Глас, Серенада за цигулка, струнни, ударни и арфа на Бърнстейн /солист е Светлин Русев/ и симфонична картина „Порги и Бес“ на Гершуин. 
Щастливи сме да сме отново в Русе, вече можем да кажем, че си идваме у дома, каза Ерик Нестлер от „Сигнум“. Четиримата саксофонисти отново работят с русенски ученици по своята програма „Музика в твоето училище“, а в неделя се включват във финала на 58-ите „Мартенски музикални дни“.