Русенската Професионална гимназия по туризъм спечели отново правото да бъде домакин на регионалното състезание по четири професии - готвач, хлебар и сладкар, сервитьор и барман. Успехите на нашето училище в последните години са ни извоювали това право, каза вчера директорката на ПГТ „Иван П.Павлов“ Ренета Вълева. Фактът, че в три от журитата, които ще оценяват как учениците се справят с поставените задачи, има наши възпитаници, говори красноречиво, каза Вълева. И посочи, че в комисията, която ще наблюдава работата на хлебарите-сладкари, са випускниците на ПГТ Александър Иванчев и Владимир Тодоров, които в момента работят в престижни столични ресторанти. При сервитьорите в комисията ще бъде Йордан Адолфов, също възпитаник на гимназията. А журито, от чиято тежка дума зависи кой от готвачите ще продължи да се състезава, е от 
три имена, които Русе много добре познава: 
това са учредителите на русенската Асоциация на професионалните готвачи шеф Ивайло Димитров, шеф Живко Димитров и шеф Петър Атанасов.  
15 отбора от професионалните гимназии в цяла Северна България си дават среща в петък и събота, за да се разбере кои са най-добрите, които ще участват през април във финалния етап на надпреварата в Пловдив. За нас голямата конкуренция са възпитаниците на гимназиите във Варна, Плевен и Габрово, уточни Вълева.  
Темата за готвачите тази година е „Пиле“. От пилешко месо гимназистите трябва да приготвят студено предястие, супа и основно ястие. На такова състезание супата се появява за първи път от много години насам, каза Ренета Вълева. Това става по настояване на председателя на журито, тъй като според него учениците в тези професионални гимназии приготвят какви ли не гурме чудеса, но не е сигурно 
дали знаят и умеят да приготвят една традиционна супа
Хлебарите-сладкари ще трябва да майсторят две неща, обясни заместник-директорката на ПГТ Румяна Стоянова. Бъдещите майстори ще трябва да приготвят 6 бройки натурален бриош и сладкарско изделие, което да включва бял шоколад и горски плодове, като при това да бъде поднесено в стъклен съд. Барманите първо ще разполагат с 10 минути, за да отговорят на 30 професионални въпроса, а след това ще се справят със задачата с малко двусмисленото определение „Наливане без мярка“. Всъщност става дума за това младите бармани да покажат точна ръка при наливането на ликьор, сироп или вода за клиента. Второто основно задание на младежите зад бара ще бъде да приготвят 5 дози безалкохолни коктейли до 250 милилитра всеки, като това трябва да се случи за не повече от 7 минути. Председател на това жури е Васил Колев, който през 2015 година е световен шампион в най-оспорваната категория „Изборът на бармана“. 
За нас е чест спечеленото от ПГТ домакинство на този важен кръг от националното състезание по професии, каза началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Тя припомни, че 
от тази година в гимназията ще има и една паралелка дуално обучение
Това е едно от средните училища, които нямат проблем с приема, нещо повече - още на първо класиране всички заявени паралелки са запълнени, добави Георгиева. И въпреки че интересът към ПГТ е много голям, при тази кампания по приема и при тях бяха отрязани две от исканите от ръководството на училището паралелки, добави тя. 
ПГТ обучава на високо ниво младежите, които учат там, каза Красимир Иванчев от Съюза на ресторантьорите и хотелиерите в Русе. Той заяви подкрепата на русенските работодатели в този бранш за бъдещите професионалисти, които подготвя гимназията.