Международният натиск върху Кремъл след отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания рязко се засили, след като водещи западни страни и голяма част от съседките на Русия координирано обявиха изпратени от Москва дипломати за персона нон грата, съобщават световните агенции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че подобни решения са взели общо 14 страни членки на ЕС. Сред тях на този етап не е известно да е България, след като последователно премиерът Бойко Борисов и заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов обявиха, че ще прибегнат до крайната мярка само при ясни доказателства за заплаха за националната сигурност.

Американският президент Доналд Тръмп разпореди изгонването на 60 служители на руската мисия и затваряне на консулството в Сиатъл.

Германското външно министерство обяви, че иска четирима руски дипломати да напуснат страната. Толкова ще си заминат и от Франция.

Чехия, чиито управляващи са смятани за по-благоразположени към Русия, също иска трима руски дипломати да си тръгнат от нейната територия. Холандия експулсира двама руснаци.

Държавите в пряка близост до Русия също реагираха – Украйна (13 изгонени), Полша (4), Латвия (1), Естония (1), Литва (3).

Подобни мерки обикновено са свързани с гоненето на недекларирани служители на външното разузнаване. Москва обяви, че ще реагира реципрочно т.е. ще изгони също толкова дипломати от своя територия. Това вече стана с 23 британски граждани след експулсирането на точно толкова руски.