Един от най-впечатляващите диригенти от по-младата генерация тази вечер ще дирижира русенския филхармоничен оркестър. Саша Мякила пристигна в събота и вече репетира с русенските музиканти и със солистката - младата талантлива пианистка от Южна Корея Йоръм Сон. 
Много съм щастлив да кажа, че лесно и приятно работя с русенския оркестър, още от самото начало установихме една много бърза връзка и виждам, че моят стил на работа им допада - като диригент усещам тяхната подкрепа. Това каза Мякила на пресконференция вчера.
За него това е първо участие в русенския фестивал, но вече е свирил в София. Натоварената му програма редува дирижиране на симфонична и оперна музика - в началото на февруари именно той откри международния фестивал в Красноярск с операта „Евгений Онегин“, а месец по-късно  дирижира Менделсон във Владикавказ. Много обичам опера, но по-често се случва да дирижирам симфонична музика, каза Саша Мякила и полунашега обясни: „Във Финландия имаме 20 филхармонични оркестъра и само една опера, слава богу, аз обичам и двете направления“.
Тази вечер под палката на Мякила ще прозвучат концерт за пиано и Осмата симфония на Антонин Дворжак.