Секторът за туберкулозно болни в 86-годишната сграда на Белодробната болница е ремонтиран основно с 60 000 лева собствени средства, които бяха предвидени за бонуси на персонала, съобщи на пресконференция вчера с участието на кмета Пламен Стоилов управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев. 
Половината от сумата е вложена в изграждането на външен асансьор за трудно подвижни пациенти, който ще заработи през май и ще обслужва двата етажа на болницата.
С обновяването на сектора заразените и незаразените с туберкулозния бацил пациенти са отделени чрез отделни входове. Всички помещения и санитарните възли са боядисани, навсякъде бести от чистота. Така Белодробната болница работи по всички световни стандарти за борба с туберкулозата, които са внедрени в страната от 2006 година. Ремонтът е направен по предписание на Регионалната здравна инспекция от 2010 година, допълни д-р Дачев.
По отношение на лечението секторът работи по всички стандарти отдавна и имаме много успехи в борбата с туберкулозата, каза началникът на пневмофтизиатричното отделение, към което е секторът на д-р Николай Колев. По думите му в последните години туберкулозата е намаляла значително в региона. Има обаче болни с туберкулозни бактерии, които са нечувствителни към голяма част от лекарствата, и те се лекуват по специална програма. В момента от такава резистентна туберкулоза в Тубдиспансера се лекува само една жена, коята вече е почти здрава.
Голяма заслуга в успешната борба с туберкулозата в Русе е изиграл подвижният флуорограф, който през миналата година обходи най-уязвимите селища в региона с ромско население и успя да открие рано болестта в доста хора, посочи д-р Колев.
Никак не е лесно в условията на пазарна икономика да задържиш такава болница и да продължиш да я развиваш. Общината ще направи всичко възможно да оказва подкрепа за инвестиции и за подобряване на условията за пациенти и за подновяване на апаратурата. Това заяви кметът Пламен Стоилов и похвали екипа, че е проявил благородство, като се е отказал от бонусите си в името на ремонта.
Благодарение на професионализма на персонала в болницата в последните две години в региона няма заболели от туберкулоза деца и ученици, а в предните години случаите са единични, посочи д-р Цветелина Мирчева от здравната инспекция.