Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си, съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Става дума за контракти от 2015 г. с „Акшаена -2007“ ООД. Първият е за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. Собственици на фирмата са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му. От КПКОНПИ отбелязват, че музеят се е разплатил авансово с фирмата, която доставила едва половината от каталозите с година и половина закъснение – все нарушения на договора.

През същата година има и втори договор – пак за 1000 бройки от печатно издание, но този път за цена от 15 000 лв. Договорът е изпълнен в двумесечния срок и на фирмата е било платено.

Платежните са подписвани от Божидар Димитров, който не е упълномощил заместник за процедурите. Не е подавал и декларация за конфликт на интереси.

Проверявани са отношенията на НИМ и със сдружение „Плиска” на племенника на директора. Там не е имало подписани договори и така няма конфликт на интереси.

Случаят не е нов. Още около пенсионирането на Димитров от БСП заявиха, че то е именно заради договорите с най-близки роднини.