Нестандартни „класни стаи“ ще отварят пред русенски ученици различни епохи от историята на града. Проектът „Обучение в култура“ е на сдружението „Приятели на музея“ и включва 48 деца от училищата „Любен Каравелов“ и „Христо Ботев“, от Националното училище по изкуствата и от сдружение „Еквилибриум“. 4-те „класни стаи“ носят различни имена в зависимост от епохата, за която ще се говори в тях. 
Обучението започва с „Маските на историята“ - въвеждане в римската епоха с познания за римските богове, оръжия на легионери, като децата ще се докоснат до шлемове, брони, мечове, щитове. 
„Червенската кула“ е вторият цикъл от занимания. Той ще въведе децата в Средновековието. Книга на крепостите, специално създаден пъзел на Червенската цитадела и малки станчета за тъкане на платове ще помогнат за изучаване на епохата и за усвояване на средновековни занаяти. 
„Кухнята на Калиопа“ пък ще запознае малките гости на Историческия музей с градската култура от края на 19 и началото на 20 век. Децата ще използват направени за целта журнали-пъзели на дамски и мъжки облекла и визуални текстове за типичните ястия на етносите, живели в Русчук.
След приключването на отделните образователни модули във всяко училище ще бъде проведено вътрешно състезание с въпроси от изучаваните теми. Отборите победители ще участват във финален куиз в Историческия музей.