Димитър ДРАГАНОВ
Постановената от Окръжния съд условна присъда за румънски шофьор на тежкотоварен камион, който уби на пътя 45-годишна русенка, ще бъде протестирана от Окръжна прокуратура пред Апелативния съд във Велико Търново.
На 24 май 2016 година около 16 часа 22-годишният Мариян К. се спускал с тира си към кръговото кръстовище край Бяла без да се съобрази с многобройните предупреждения, че се движи в опасен участък и трябва да превключи на по-ниска предавка и да намали скоростта. Вместо това по време на заседанията по делото бе прочетена експертиза, че 40-тонният автомобил е летял с 95.5 км/ч при ограничение 50 км/ч. Внезапно тирът  навлязъл в насрещното движение и блъснал челно идващия срещу него „Хюндай Лантра“ с 51-годишен мъж зад волана. От сблъсъка камионът се преобърнал на платното, а колата отхвръкнала встрани. Шофьорът на хюндая Тошко К. бил откаран в Бяла със счупвания, но без опасност за живота. Съпругата му Десислава К., която седяла до него, била превозена със счупен череп и в много тежко състояние в русенската болница, където по-късно починала от раните си.
26-годишнато им дъшеря и 2-годишното й дете, возещи се на задната седалка, били с леки наранявания.
На 10 януари състав на Окръжния съд присъди на румънеца 2 години и четири месеца затвор с четири години изпитателен срок и му отне книжката за две години и половина. Прокурорът по делото обаче искаше ефективна присъда за Мариян.