Facebook отново е на горещия стол след разкритията, че британската анализаторска компания  Cambridge Analytica вероятно е използвала неправомерно данните на 50 млн. потребители на социалната мрежа покрай предизборната кампанията на Доналд Тръмп и референдума за Brexit.  

Според информацията консултантската фирма си е послужила с повече информация за хората, така че да насочи по-добре рекламните послания в политическите кампании на своите клиенти. 

Cambridge Analytica беше блокирана във Facebook миналата седмица, като предстои одит, който да установи дали компанията действително е изтрила потребителските данни, както е била обещала преди година. Разследванията обаче няма да спрат само с него, като такива предстоят и в САЩ, и в Европа

Казусът отново повдига въпроса за това какво знае Facebook за потребители си. За всички е ясно, че дейността ни онлайн оставя следи, а данните вече са основен фактор за бизнеса. 

Ето как да разберете какво точно знае Facebook: 

След като влезете в профила си, трябва да отидете на страницата „Your ad preferences“ - като последвате този линк или кликнете върху „settings” и след това „ads“. 

Facebook следи всичко, което „харасате“, докато използвате услугата. В зависимост от това на какво „сте вдигнали палец“, системата си прави изводи за вас. 

Така например Facebook си прави извод, че човек се интересува от „Street Photography”, защото преди това е щракнал на такъв тип реклама. На практика Facebook има наблюдения върху това какво правите в интернет. Ако не сте нови за Facebook, то социалната мрежа вероятно има множество страници с данни за вас и вашите харесвания и дейности онлайн.

На база всички неща, които правите онлайн, Facebook си изгражда профил за вас, който може да видите, като слезете надолу към „Your Information“ и кликнете върху „Ypur categories“. 

Това е информация, която Facebook споделя с рекламодателите – семеен статус, местожителство, използвана техника и пр. Всичката тази информация в социалната мрежа позволява на рекламодателите да насочват по-добре своите послания, като ги ориентират към хора с определени интереси. 

Това не означава обаче, че всичко е 100% вярно. Facebook например е окачествил един от авторите в Business Insider като „много либерален“ в политическите си възгледи. Той обаче твърди, че това не е вярно, а е смешно и дори малко обезпокоително, тъй като сам се определя като „умерен“ в схващанията си.  

По принцип човек може да задраска неща по желание, но не е ясно как това ще се отрази върху рекламите до вас. 

Facebook следи и координатите на своите потребители, при това не само през собствената си социална мрежа, но и през Instagram (приложение, което също е собственост на компанията). 

Човек може да каже на Facebook да не споделя информация за него с рекламодатели, но не и да не следи дейността му. Това е възможно, ако потребителят спре да използва услугите ѝ. Важно е да си припомни, че Facebook е безплатна, но само защото изкарва пари, като ни показва реклами.