Три учителки от основно училище „Никола Вапцаров“ в Бяла участваха в поредна работна среща по международния проект по програма „Еразъм+“, която се състоя в Ирландия, в град Джулианстоун. Беленското училище вече втора година работи по проекта „Минали поколения, нови въведения“, в който си партнира с ученици и учители от Италия, Чехия, Испания, Италия, Ирландия. 
Темата на визитата сега бе спорт. Преподавателите първо гостували в училището-партньор в Джулианстоун, а след това посетили типична ирландска ферма, където се учили да играят старинната ирландска народна игра хърлинг. Всички се включили в разучаването на традиционни танци и в месенето на хляб по ирландска рецепта и дори пробвали да свирят на народни инструменти. 
На следващия ден в двора на училището домакин била поставена капсулата, която участниците в проекта поставят с послание към следващите ученици и учители. Четвъртият ден преминал под знака на централната тема на посещението - спорта. Тогава гостите посетили стадиона в ирландската столица Дъблин Croke Park, който е трети по големина в Европа. Разгледахме съблекалните, ложите, трибуните и терена и дори изпробвахме уменията си по хърлинг и келтски футбол, разказват преподавателките от Бяла. 
Сега предстои те да запознаят с всичко видяно, научено и преживяно в Ирландия своите ученици и колеги в беленското училище. За да се подготвят за следващите етапи по проекта, който е спечелен към Центъра за развитие на човешките ресурси.