Няма основание и не е достигнато такова ниво на Дунав край Русе, за да се обявява първа степен готовност за реакция - повишено внимание за заплаха от наводнение, каза зам.областният управител Валентин Колев, като допълни, че засега няма нищо тревожно. 
По данни на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ водният стоеж при Русе вчера беше 651 см, като беше отчетено покачване от 14 см през последното денонощие. 
А иначе в областта проблемни остават участъците край село Красен, където преди по-малко от две седмици река Русенски Лом излезе от коритото си и заля част от покъщнината и насажденията в градините на хората. Нивото на реката обаче не се е покачвало от миналата седмица, каза още Колев. Другият проблемен участък е в землището на Караманово, където също бяха залети площи, но и там няма промяна в нивото на река Студена. Зам.областния управител отбеляза още, че язовирите в областта са наполовина пълни. 
Междувременно кметът на община Две могили Божидар Борисов е пуснал докладна до областния управител Галин Григоров с искане за формиране на комисия, която да определи местата, на които да се следи нивото на язовир „Баниска“. Това е най-големият язовир в Русенска област, който обаче е отдаден на концесия, а за да може от общината да дават актуална информация, е необходимо да се сформира такава комисия.