Русе вече ще има колонки за зареждане на електромобили, като с поставянето им започва изграждането на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства.
След проведени конкурсни процедури за отдаване под наем на терени общинска собственост, където да се поставят зарядните устройва, преди около седмица първата колонка беше инсталирана на паркинга на площад „Света Троица“ -  в най-крайната част към блока на „Симеон Велики“. Търгът за този терен, както и на улица „Пирот“ до пощата, спечели силистренската фирма „Гради инвест“. Колонка за електромобили ще има и пред Дома на културата, като там теренът е отдаден на „Нетуоркс“. 
Договорите за наем на трите точки в центъра вече са сключени между общината и фирмите, като те са за срок от 5 години. До два месеца след подписването им пък трябва да бъдат инсталирани устройствата. Общата площ за поставянето на зарядна колонка и за временен престой на електромобили е 12,90 кв.м. 
В момента в Русе има регистрирани десетина електрически автомобила, които ще могат да се възползват от зарядните инсталации. В това число не се включват лизинговите автомобили, които са със софийски номера.