Делото по жалбите срещу магистралата Русе-Велико Търново ще се гледа на 23 април, съобщиха от Върховния административен съд. Тогава висшите магистрати ще гледат възраженията от Хотница и Горна Оряховица. Първото е срещу процедурата по ОВОС с опасенията от евентуален голям трафик през селото, макар че трасето минава извън него. Второто е с противоположни мотиви - че пътят заобикалял твърде отдалеч железничарския град и ощетявал местните хора и особено бизнеса, който впрочем се развива доста добре, макар че никога не е разполагал с магистрала. Така бе направен опит да се провали изборът на най-евтиното и щадящо природата трасе.
След подаването на жалбата от Хотница стана ясно, че зад нея стоят не местни хора, нито пък кметът, а скоро заселилия се там компютърен специалист Господин Гюров, подкрепен основно от група англичани с имоти в селото. Появиха се и съмнения за мъртви души в подписката.
Делото във ВАС е образувано по жалбата на Гюров и сие, а към него е присъединен и протестът на горнооряховското сдружение „Граждани за пътен контрол“. След направените миналата година законодателни промени  жалба срещу ОВОС за обект от национално значение се разглежда само на една инстанция и решението на ВАС е окончателно. То трябва да стане ясно до 6 месеца от внасянето на жалбата и да бъде оповестено до един месец от заседанието на магистратите. 
Трусът неизбежно ще забави изграждането на магистралата, надеждите обаче са, че ще има време за наваксване и тя ще бъде готова до 2021-22 година, както прогнозира през ноември шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов.