Съветът за отказ от цигарите се дава лесно, но се изпълнява изключително трудно. Според британски експерт, цитиран от в. "Дейли експрес", пушачите обаче трябва сериозно да се замислят над препоръката, тъй като от загърбването на вредния порок има полза на която и да е възраст, дори и след навършване на 50 години, предаде БТА.

Във Великобритания тютюнопушенето се нарежда сред водещите причини за болести и смъртност, напомня д-р Андрю Торнбър, главен здравен експерт на приложението Now Patient.

Вредният порок нанася вреди на белия дроб, мозъка, сърцето, кожата. Д-р Торнбър обаче отбелязва, че отказването от цигарите има полза и на 30, и на 40 години, и дори след навършване на 50-годишна възраст.

Загърбването на вредния порок на 30-годишна възраст се свързва със съществени ползи, съизмерими с тези при хора, които никога не са пушили.

Отказът на 40-годишна възраст намалява с 90 процента риска от смърт от болест, свързана с тютюнопушене.

Хората, успели да спрат цигарите на възраст между 45 и 54 години, могат да си осигурят шест години по-дълъг живот в сравнение с индивидите, които продължават да пушат. Загърбването на порока на възраст между 55 и 64 години осигурява четири години по-дълъг живот в сравнение с пушачите.

Експертът напомня, че отказът от цигарите подобрява състоянието на белия дроб, мозъка, кръвообращението, зъбите, кожата.

Д-р Андрю Торнбър отбелязва също, че "паленето на цигара от време на време" е вредно колкото и същинското тютюнопушене, макар и не в толкова голяма степен. "Погълнатият дим от всяка цигара, дори човек да не пуши редовно, нанася вреди на мозъка, белия дроб и кожата", подчертава експертът.