„Щрайх“ са нарекли тази година своята изложба-конкурс русенските художници, които всяка година я посвещават на фестивала „Мартенски музикални дни“. Задачата им сега беше да нарисуват кадифения звук и специфичния тембър на струнните инструменти. 
Откриването на експозицията на „Борисова“ 39 започна с изпълнение на цигулка - седмокласникът от Училището по изкуствата Дзиаци Ванг впечатли събралите се в прохладните пространства на Художествената галерия автори и публика с „Мото Перпетуо“ на Петър Христосков.
След продължителните аплодисменти за талантливия ученик директорът на фестивала Ива Чавдарова връчи поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов и обяви наградата на ММД. Неин носител е Таня Пасева. Призът на Съюза на българските художници бе присъден на Златка Стойкова, а на РХГ - на Ирена Парашкевова. Живописните творби, пластиките, композициите /сред които и леко шокиращи интерпретации като вледеняващ кръвта грамаден дървен кръст/ остават на разположение на зрителите и ценителите в централната зала на галерията.