Двойно по-голяма е активността на нашите избиратели към два часа следобед в сравнение с изборите за Държавна Дума преди две години. Това каза за „Утро“ генералният консул Андрей Громов, който бе и председател на избирателната секция в руското генерално консулство. Независимо от лошото време, което внезапно връхлетя с леден дъжд и силен вятър, до ранния следобед над 250 руски граждани бяха упражнили правото си на глас във вота за президент на Руската федерация. Постоянно идваха и нови избиратели, а малко след два часа пристигнаха 13 души от Бяла и Борово, които за първи път участваха в изборите. За първи път гласуваха и трима младежи - две момчета и едно момиче, които наскоро са навършили пълнолетие, каза Громов. Поздравихме ги и им връчихме подаръци, добави дипломатът. Поздравления получила и руска гражданка, която въпреки своите над 90 години, сама дошла да пусне бюлетината в урната. За четирима болни избиратели е била осигурена подвижна урна.
Избирателният ден продължи снощи до 20 часа. Днес ще бъдат обявени резултатите от гласуването в секцията в руското консулство, заедно с резултатите от проведеното преди това предсрочно гласуване в 4 от областите в Русенския консулски окръг - Плевен, Велико Търново, Силистра и Търговище.
А русенският депутат от БСП Пенчо Милков вчера беше международен наблюдател на изборите за президент в Русия. Той наблюдава протичането на изборния ден в столицата на руската република Северна Осетия Владикавказ.