Обществените поръчки за инженеринг за магистралата между Русе и Велико Търново ще стартират тази година, съобщи председателят на Управителния съвет на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов на годишната конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 - кохезия и свързаност“. 
Процедурите ще са за два от трите участъка на проекта - Русе-Бяла, който е около 40 км, и обходния път на Бяла, който е 36 км. Това са 75 км от 133 км, колкото е цялата дължина на автомагистралата, а индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв, поясни инж. Атанасов. Той подчерта, че строителството и на „Хемус“, и на магистралата Русе-Търново, и на Видин-Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България. 
Както е известно, процедурите, свързани с изграждането на магистралата, ще се забавят с около шест месеца заради двете жалби срещу избраното от екоминистерството трасе. Преди няколко седмици регионалният министър Николай Нанков каза, че процедурите за избор на изпълнител ще започнат веднага след приключване на обжалването. 
А иначе за строителството на магистралата са необходими около 3 години. Тя ще е с габарит от 27 метра, което означава две платна в посока плюс аварийна лента. Трасето предвижда магистралата да минава югоизточно от Русе, западно от Красен, Божичен, Иваново, Две могили, Тръстеник и Екзарх Йосиф, север-северозападно от Обретеник, северно от Брестовица, Ботров и Долна Студена, южно от Джулюница и Белцов и преди да се спусне към Бяла, описва дъга около Ценово, след това продължава източно от Босилковци, докосва западната част на Гара Бяла и излиза от областта южно от Пейчиново. Ще бъдат изградени шест тунела, 22 моста и виадукта с дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез пътни възли. Също така ще има селскостопански надлези и подлези. Проектирани са и площадки за краткотраен отдих.