Досъдебно производство за безстопанственост е образувала Софийска градска прокуратура срещу седем болници, измежду които е и Многопрофилна болница за активно лечение Русе, обяви вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според съобщението й тези болници са пред фалит.
Проверката била разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров през октомври миналата година след протестите за заплати на медиците във врачанската болница, когато отново излезе проблемът „болница в болницата“, и се отнася за всички лечебни заведения, в които участието на държавата или общината е от 50%.  За болницата в Русе се разследва петгодишен период от 2010-а насам, уточни за „Утро“ Арнаудова. 
Именно в този период, през 2007 и 2008 година, тогавашното ръководство на МБАЛ-Русе с изпълнителен директор покойния д-р Минчо Вичев сключи три договора с „Медика“. С единия седмият етаж в Хирургическия блок бе отдаден под наем на болницата за физикална медицина и рехабилитация „Медика“ ООД, а година след това приземният етаж на Хирургическия блок бе отдаден под наем на кардиологичната болница „Медика Кор“ и на хосписа на СБАЛФРМ „Медика“ ООД.
От началото на мандата на сегашното ръководство през март 2015 година се извършиха необходимите стъпки за прекратяване на договорите за наемни отношения с трите частни болнични заведения, припомниха официално вчера от Университетска болница „Канев“, която е приемник на МБАЛ-Русе. Така бяха образувани две съдебни дела. По първото Русенският районен съд постанови физикална болница „Медика“ да освободи седмия етаж и това стана. По второто дело хосписът на „Медика“ също беше задължен да освободи приземния етаж. От 1 юли миналата година „Медика кор“ не функционира на територията на държавната болница. В настоящия момент на територията на УМБАЛ „Канев“ не функционира друго заведение за болнична помощ, което да осъществява идентични медицински дейности с тези на държавната болница, което е констатирано и към датата на извършване на проверката от СГП, уточни вчера на нарочен брифинг изпълнителният директор на „Канев“ д-р Иван Стоянов.
По повод твърдението, че УМБАЛ „Канев“ АД е на ръба на фалита от държавната болница казаха, че дружеството е в добро финансово икономическо състояние. Това се вижда ясно от последния финансово-икономически отчет за 2017 година, който е положителен. Приходите са нараснали спрямо 2016-а, няма задължения към работници и служители, НОИ и НАП. 
Засега няма болница, която да е в състояние на фалит, обяви вчера и здравният министър Кирил Ананиев. И допълни, че не обмисля смяна на директори на болниците, обвинени от прокуратурата в безстопанственост, тъй като няма доказателства за вина.