Виртуози на ножа от свинекомплекс „Голямо Враново“ са гръбнакът на отбора, който за пръв път ще представи България на неофициалното световно първенство по транжиране World Butchers Challenge 2018 от 20 до 22 март в Белфаст. Задачата на участниците няма да е никак лека. Всеки тим ще има на разположение три часа и 15 минути, за да обезкости половин 100-килограмово прасе, предна или задна четвъртина от 250-килограмово теле, 20-килограмово агне и пет пилета по два килограма всяко. Освен качествената работа с ножа журито ще оценява и аранжиране на месото.
Водач на българския отбор и инициатор на участието е  изпълнителният директор на „Свинекомплекс Голямо Враново“ АД Вихрен Димитров, а капитаните са двама - транжорът Кирил Петров, който върти ножа в комплекса от февруари 1971 година и шеф-готвачът Лъчезар Лачев. Той ще има грижата за естетическото аранжиране на българската продукция. Ще се включат още синовете на Кирил Николов Николай и Светлозар, най-младият ученик на майстора Камил Камилов и Мирослав Радев.
Разфасоването е тънка работа, искат се много знания и сръчност. Много момчета съм обучил, но често като хванат занаята, отиват в чужбина, каза доайенът Кирил Петров през декември, когато бе обявено българското участие в Белфаст.
Родните майстори направиха генералната репетиция само преди няколко дни на празника на българската храна в село Орешак, където стана ясно, че под ръководството на шеф Лачев с добитото месо ще бъде направена карта на България.
В надпреварата в конгресния център „Титаник“ в северноирландската столица ще се състезават 16 държави с традиции в месарството, сред които домакините от Великобритания, САЩ, Франция, Италия и не на последно място неколкократните първенци от Нова Зеландия, по чиято инициатива се организира първенството. Тимът на „Голямо Враново“ е дебютант, но с шампионски амбиции.