В последните години от живота си кралица Виктория, управлявала Обединеното кралство в периода 1837-1901 г., е една доста пълна жена, облечена в черно, и по нищо не напомня младата, елегантна и жизнерадостна Александрина Виктория, която на 18-годишна възраст слага на главата си тежката корона. Като дете на нея и е забранено да яде сладки неща, изобщо менюто й, а и не само то, е строго наблюдавано от майка й, властната германка Виктория фон Сакс-Кобург-Заалфелд. Затова не е изненадващо, че след смъртта на любимия си съпруг Алберт фон Сакс-Кобург и Гота 42-годишната кралица се утешава с купища сладкиши в самотата, в която избира да прекара оставащите й години. Впрочем черният цвят на траурните дрехи е въведен именно от нея, когато тя първа се облича от горе до долу в черно за погребението на Алберт и остава така до 22 януари 1901 г., когато отново се събира с любимия си, но на небето.
Според една биография на Виктория, писана от „член на кралското домакинство“, всяка седмица от кухнята на Уиндзор към двореца Балморал в Шотландия или друга резиденция, в която кралицата се е усамотила, се отправяли пратки с „16 шоколадови торти и 16 обикновени торти, бисквити с фондан, няколко вида вафли, кремове, шарлоти, оризови торти, пралини, бадеми и голямо разнообразие от смесени сладкиши“. В това разнообразие почетно място заемала любимата торта на Виктория - два пандишпанови блата, слепени с ягодово сладко. Прочутата Victoria sponge cake, известна като Викторианска гъба и Виктория сандвич, днес е почти задължителен елемент в британската чаена традиция в 5 следобед.
Според кралските летописци Виктория обичала да се подкрепя със сандвичи с масло и сладкиши следобед, за да притъпи чувството на глад, докато дойде време за вечеря. Вечерите били в късните часове, при това придружени със задължителни ритуали и йерархично подреждане на многобройните знатни царедворци около масата, което отнемало време и неведнъж се е случвало да изнерви кралицата. В тези следобедни похапвания комапния понякога й правели придворните дами. На една от тях - Анна Мария Ръсел, 7-та херцогиня на Бедфорд, историците приписват щастливото хрумване за следобедния чай, станал по-късно традиция в Обединеното кралство. Херцогинята канела на следобедна закуска в 5 часа в замъка Белвоар. До 1855 г. кралицата и придворните дами били облечени официално за тези партита, казано на съвременен език, на които освен чай се сервирали малки сандвичи и разнообразни сладкиши. След смъртта на Алберт Виктория се оттегля от светския живот в двореца Осбърн на остров Уайт. Според кулинарния историк Алиса Левен и там херцогинята на Бедфорд успявала да организира следобедно чаено парти, за да извади за малко кралицата от тъжното й усамотение, като се наслади на чаша чай и парче от любимия си сладкиш. Именно тогава тази семпла пандишпанова торта получила нейното име.
Първата публикувана рецепта за торта Виктория е в книгата на Исабела Бетън „Mrs. Beeton‘s Cookery and Household Management“, публикувана през 1874 г. Felicity Cloake в дебютната си готварска книга „Perfect: 68 Essential Recipes for Every Cook‘s Repertoire“ пише, че блатът е по рецептата за класическа торта - еднакви количества масло, захар, яйца и брашно. До откриването на бакпулвера през 1843 г. от английския производител на храни Алфред Бърд постигането на порестата, гъбеста текстура ставало с усилено разбиване на съставките, за да влезе възможно най-много въздух в тестото. След това процесът се улеснил доста и дори английските пекари започнали да си правят състезания кой ще изпече най-бухналите блатове за торта Виктория. Блатовете се слепвали със сладко от ягоди, слоят със сметана се появява през 20 век, но пък прави тортата още по-вкусна.
Днес съществуват доста разновидности на торта Виктория, включващи малиново сладко, шоколадов чипс, пресни плодове, глазури и различни аромати. Тя е много лесна за приготвяне, но изисква повече внимание при печенето. Задължително е например в първите 20 минути фурната да не се отваря. Продуктите трябва да са със стайна температура, защото ако яйцата и маслото са студени, блатовете няма да станат пухкави. И един трик: когато смесвате яйчно-маслената смес с брашното, използвайте метална лъжица - острите ръбове пресичат сместа с минимална загуба на въздушни мехурчета. 
Накрая си налейте чаша чай, наслаждавайте се на собствената си торта и се почувствайте като кралица!  

Торта Виктория

Необходими продукти:
225 г масло на стайна температура
225 г захар, задължително бяла
225 г брашно
1 бакпулвер
4 яйца
150 г сладко от ягоди
250 г бита сметана
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер, докато станат на крем. Добавят се яйцата едно след друго при непрекъснато бъркане. Пресятото брашно с бакпулвера се добавя постепенно към маслено-яйчената смес и се разбърква с миксер до хомогенност. Сместа се разпределя в две тавички, намазни с масло и с хартия за печене на дъното. Блатовете се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути. Трябва да станат златисти и клечката да излиза суха от тях.
Оставят се да починат 5 минути и се изваждат от тавите.  След като се охладят, върху единия блат се разпределя битата сметана, покрива се със сладкото от ягоди и отгоре се слага вторият блат. Последно тортата се наръсва с пудра захар.