След загубата от „Славия“, както и да завърши утрешният мач с „Ботев“ в Пловдив, е ясно, че „Дунав“ ще финишира 12-и или 13-и в редовния сезон. Което го изпраща автоматически към плейофите в така наречената група 3. Сигурен за нея е и „Етър“. Другите отбори в този поток ще са 8-ият и 9-ият - за момента „Септември“ и „Локо“ /Пд/.
Какво следва нататък?
Отборите от групата играят по два мача при разменено гостуване по системата „Всеки срещу всеки“. След груповата фаза във втората осмица отборите ще се изправят във четвъртфинални елиминации в два потока.
В първия поток първите два отбора от всяка група ще играят на кръст. Във втория на същия принцип ще се срещнат третите и четвъртите тимове от групите. Четвъртфиналите са в два мача на разменено гостуване. Домакин в първия двубой ще е отборът с по-ниско класиране в групата.
Победителите от първите два четвъртфинала ще продължат на полуфинал в две срещи на разменено гостуване. Домакин в първата ще е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Загубилият първия полуфинал заема 8-о място в крайното класиране. Загубилите първия и втория 1/4 финал ще завършат 9-и и 10-и. Победителят в полуфинала и седми в крайното класиране ще играе бараж в един мач за квота в Лига Европа срещу третия от първата шестица, който ще е домакин.
Във втория поток победителите от третия и четвъртия 1/4-финал ще играят полуфинал. Загубилите отбори ще оформят последния полуфинал. 
Ще се играят 2 срещи на разменено гостуване. Домакин в първата среща ще е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Победителят от втория 1/2 финал ще запази мястото си в Първа лига. Загубилият полуфинал 3 ще изпадне във Втора лига. Загубилият 1/2 финал 2 ще играе срещу третия в класирането на Втора лига. Победителят от 1/2 финал 3 ще играе срещу втория в класирането на Втора лига.
Сиреч, ако „Дунав“ не се измъкне навреме от калта в плейофите и потъне още, ще се срещне на бараж за оцеляване с „Царско село“, „Ботев“ /Враца/, „Локо“ /Сф/ или „Монтана“. Това поне засега са първите четири тима във Втора лига. Вторият и третият отбор от второто ниво ще са участници в баражите. Само шампионът влиза директно в елита.
Мътна и кървава!