Измамници успели да накарат възрастна жена да даде последните си пари и да добави златните си накити, въпреки че на два пъти отказвала да изпълни исканията им. Детайлите в случая обаче говорят, че този път ударът не е направен на случаен принцип, а е предварително подготвен. За това говори фактът, че престъпниците са знаели и мобилния, и домашния телефон на набелязаната жертва.
В сряда на GSM-а на 80-годишна русенка се обадил мъж, който се представил за полицай и съобщил, че негови колеги са блокирали улицата й, за да задържат група измамници, които вероятно щели да я потърсят. В това време звъннал и стационарният й телефон, на който мъжки глас я заплашил, че ще пристигне в дома й до 10 минути и ако не му даде всичките си пари и злато, ще я пребие.
Бабата се стреснала, затворила телефона и разказала на „полицая“ за заплахите. Той я посъветвал да изпълни исканията им, за да могат да заловят измамника с веществените доказателства в ръце. Старицата отказала и прекъснала връзката, но последвали още няколко обаждания и зловещи заплахи. Накрая уплашената жена се съгласила да съдейства на полицията да залови измамника, за да я остави на мира. 
Инструктажът бил да увие парите и златото в найлонов плик и да го остави до трафопост до блока й, но бабата отказала. След това „полицаят“ й наредил да хвърли кесийката през терасата, защото измамникът идвал към тях и така щели да го заловят, а после да й върнат парите. Така от балкона полетели 1200 лева и 20 грама златни бижута, а след това никой повече не я потърсил.
С тази измама от началото на годината излъганите по телефона в Русе са 10, а дадените на престъпниците пари - 40 000 лева. По този повод от ОДМВР за пореден път предупреждават, че полицейските служители на искат пари за залавяне на престъпници. И обясняват, че при подобни искания не трябва да се дават никакви пари и бижута, а веднага да се търси помощ на тел.112.