Три години от създаването си отпразнува вчера русенският офис на една от най-големите български софтуерни компании „Мусала Софт“. Фирмата стъпи в Русе през 2015 година, а в края на следващата се разрасна с покупката на местната „Върбанов Софт“. 
В чест на празника в Русе бе президентът на „Мусала Софт“ Елена Маринова. В своята обществена дейност Маринова участва в проекти, свързани с разпознаването на България като международно призната ИТ дестинация и е активно ангажирана с дейности, посветени на стимулиране и подпомагане развитието на българския бизнес климат, ИТ образование, наука и иновации, предприемачество. 
Елена Маринова е член на серия неправителствени и бизнес организации, сред които: член на Европейски парламент на предприятията (ЕПП); член на Борда на Алумни сдружение на Стопанския факултет на Софийския университет; член на УС на фондация „Еврика“; член на Консултативен научен съвет по информационни и комуникационни науки и технологии към УС на БАН; член на комисията „Джон Атанасов“ към президента на Република България; члена на „Реформ Юнион Клуб“; ментор в „Заедно в час“; ментор във фондовете за рискови инвестиции „Eleven“ и „Launchub“; представител на „Мусала Софт“ и вицепрезидент (2005-2009) на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ); представител на „Мусала Софт“ и член на УС (от 2011 г.) на БАИТ; представител на „Мусала Софт“ в БТПП; представител на „Мусала Софт“; представител на „Мусала Софт“ в AmCham /Американската търговска камара в България/.
Г-жа Маринова даде специално интервю за „Утро“.

- Г-жо Маринова, как се развива офисът на „Мусала Софт“ в Русе? Колко програмисти работят в него и предвижда ли се разширяване?
- За 3 години изградихме чудесен екип в Русе. Специалистите ни тук работят в някои от най-интересните и предизвикателни проекти на „Мусала Софт“. Ускоряваме темпа на развитие и разширяване в Русе и продължаваме да успяваме заедно. В офиса имаме близо 20 колеги. Най-много са .Net специалистите, започват да ги застигат Java експертите и специалистите по качество (QA) - в тези области е и най-голямото търсене в момента. През 2018 г. офисът ни в Русе има добър шанс да изпревари другите ни локации като процентен растеж, макар и да е далеч в абсолютни стойности. Глобалните цели за „Мусала Софт“ са 25% годишен ръст на приходите и удвояване на персонала от над 500 души сега на 1000 през 2020 г.
- Намирате ли нужните специалисти за офиса в Русе? Доколко са подготвени завършващите Русенски университет софтуерни инженери?
- Няма как да са достатъчни русенските специалисти - недостигът в България е десетки хиляди. Подготовката е предизвикателство също - недостатъчни математически познания още от средното образование (въпреки че МГ „Баба Тонка“ е една от добрите в страната), недостиг на преподаватели, в комбинация с изключително бързи промени в нашия сектор. И все пак - с 1-2 изключения, всички служители на „Мусала Софт“ в Русе са завършили Русенския университет и сме благодарни на ръководството и екипа му. Имайки предвид изискванията на проектите, по които работим, специалистите ни трябва да притежават сериозна квалификация и потенциал за развитие. Радваме се, че
успяваме да предоставим на качествените ИТ специалисти в Русе възможността да работят по най-горещите теми в софтуерната индустрия, оставайки в прекрасния роден крайдунавски град.
- Каква е стартовата заплата на един програмист в „Мусала Софт“?
- Заплатите ни в русенския офис и тези в София и Бургас са в едни и същи граници, включително за начинаещите. Подходите при стартиране са два - малко по-висока заплата, която остава фиксирана за 1-2 години или по-нисък старт, но планирано кариерно развитие и чести промени при постигане на поставените цели. Ние сме поддръжници на втория модел - особено при младите специалисти динамиката е много голяма и всеки върви напред с различно темпо. И в ниския и във високия сегмент обръщаме индивидуално внимание и съобразяваме в максимална възможна степен интересите на служителите си с проектите, по които работят. Хубавото е, че 
колкото по-голяма е компанията, в частност клонът ни в Русе, толкова повече са възможностите.
- ИТ браншът досега беше от малкото, за които бе възможно да се внесат специалисти от чужбина. Подкрепяте ли улесненията за наемане на работна ръка от трети страни, за които настояват всички бизнес организации. Смятате ли, че това е начинът да се реши проблемът с липсата на квалифицирани кадри?
- Всъщност в рамките на ЕС има свободно движение на хора, така че всеки гражданин на страна от съюза може да работи безпрепятствено в останалите, което и се случва, в последните години не само в посока от изток на запад. В рамките на Западни Балкани има начални стъпки в тази посока също, но все още не е факт свободното движение. Когато говорим за специалисти от трети страни (извън ЕС), досега беше възможен „вносът“ на висококвалифицирани кадри за ИТ сектора по облекчена процедура. С новите промени в закона се очаква това да се разшири и за другите индустрии. Дали това е начинът да се реши проблемът с ИТ кадрите - да, но не само. При хроничния недостиг не само в България, но и по света, 
всяка страна, която успее да привлече повече висококвалифицирани ИТ специалисти, застава в по-силна конкурентна позиция. 
Те са важни не само сами по себе си, а защото всеки опитен специалист може да обучава и ръководи още няколко по-неопитни и това помага за ръста на бранша. Паралелно обаче стратегически важни и абсолютно задължителни са инвестициите в образование - в класическото държавно образование и в множеството допълнителни и алтернативни форми. И не на последно място - важно е непрекъснатото учене като част от работния процес, на което ние в „Мусала Софт“ много държим.
- Ще продължи ли бързото развитие на софтуерната индустрия у нас и кои са най-големите предизвикателства, с които трябва да се справи?
- Очакването ми за 2018 г. е отново да има двуцифрен ръст на индустрията, всички предпоставки за това са налице. Предизвикателство номер 1 остава недостигът на хора. Сравнително на заден план засега стои проблемът с недостатъчното количество хора със стабилни фундаментални знания (математика, алгоритми), той ще се прояви остро в средносрочен план.
- Кои са най-интересните проекти, по които работи „Мусала Софт“? Кои са най-горещите технологии, към които големите софтуерни фирми насочват най-сериозни ресурси?
- Да започнем с тези, който се изпълняват и от русенския ни офис - проекти за „Дженерали“, „Мтел“, „Дойче Телеком“, „Комерц банк“, „Прекин Елмер“ (клиент, който придобихме с присъединяването на русенската „Върбанов Софт“ преди година). А иначе 
проектите ни са в най-горещите направления - изкуствен интелект, големи данни и анализи, автономни автомобили, умни домове и други.
Към това в момента се добавя блокчейн, но не толкова във връзка с криптовалутите, които преживяват серия обрати в момента, а в логистика и банки например.
- Как софтуерната индустрия може да промени света в следващите 10 години? Кога ще имаме умни домове и изкуствен интелект, който помага на децата да си пишат домашните и управлява инвестициите ни на фондовата борса?
- Едно от нещата, които вече се случват, но ще продължат взривообразно, е автоматизация на всичко, което може да се автоматизира (машините ще заместват хората), включително в софтуерната индустрия. Именно затова ще са нужни все повече и повече висококвалифицирани хора; не само в ИТ.
Едновременно с това технологиите ще спасяват животи, ще намаляват бедността, ще премахват граници.
А иначе, отдавна вече за домашните децата ползват технологии съвсем естествено, също както ние всички си резервираме хотели или си поръчваме храна онлайн.
И за финал - всички русенци, които имат желание да разберат повече за пътя на „Мусала Софт“ и да станат част от творенето на бъдещето, могат да следят Фейсбук страницата ни и да се обръщат към компанията.