Полицията проверява три къщи и магазин за мобилни телефони в Русе за крадени в Холандия и пласирани у нас скъпи GSM-и. В акцията участват и холандски детективи, които помагат на българските си колеги, съобщи популярното онлайн издание от Страната на лалетата nltimes.nl.
Това е поредна стъпка от разследван за пране на пари и кражба на предмети срещу 44-годишен нашенец и 43-годишната му съпруга, живеещи в Хага. При разплитането на случая се стига до откриването на над 260 смартфона, откраднати от Холандия. Всичките телефони са пратени за продан в магазин в България с шокиращото и наистина нагло измислено име: Оказион „Den Haag“ - „Хага“. 
През 2017 година седем души от различни холандски градове съобщават в полицията, че телефоните им са откраднати от джебчии. Благодарение на опцията „Find my iPhone“ /“Намери моя айфон“/ става ясно, че всичките апарати се намират на един и същи адрес в Шилдерсуик, Хага.
Полицията започва разследване на живеещите на този адрес и открива, че това е свърталище на много нейни познайници с криминални досиета, включително и уличавани в джебчийски кражби. 
Наемателят - 44-годишен българин, няма официален доход, но не само плаща без проблеми наема и сметките, а и живее охолно. Съседите му разказват, че прави впечатление на човек с високи доходи. Често спира пред къщата с различни луксозни автомобили.
Когато откриват българина и съпругата му на бензиностанция, полицаите ги арестуват, а при обиска в дома им изпадат в истински шок. В къщата са открити голямо количество пари в брой, различни откраднати смартфони и много лаптопи. Стотици различни айфони са свързани към тези лаптопи и поне 260 от тях са били регистрирани като откраднати в Холандия.
В петък холандската полиция арестува още двама заподозрени - 48-годишен българин и 49-годишната му съпруга. Те са заподозрени в джебчийство и изкупуване на крадени предмети.
След нови обиски, са открити още откраднати телефони, бижута и пари. Според разследването арестуваните пренасяли плячката в България и я продавали в оказиона „Хага“, при което печелела доста добри пари.