Русенска опера е на минус с 1 270 000 лева. Това обяви вчера директорът Иван Кюркчиев пред целия колектив. Той влезе във вероятно най-кошмарната си роля, за да съобщи много и неприятни новини. В четвъртък Кюркчиев бе на среща в Министерството на културата, за да обсъди с екипа на министър Боил Банов катастрофата, която грози културния институт. 
Дългът е натрупан главно в резултат на турнето на операта със спектакъла „Последната грешка на Нешка“ през 2016 г. Тогава приходите са били 600 хиляди лева, което пък според приетата финансова методика на Министерството на културата завишава изискването към операта - на следващата година да направи 900 хиляди лева приход. След като тя /естествено!/ не го прави, минусът нараства още до сегашните смразяващи близо 1,3 млн. лева. Кюркчиев установил потресаващото финансово състояние, когато според разчетите се оказало, че операта разполага с 400 000 лева субсидия до края на годината. От тях само за заплати трябват над 300 хиляди и какво остава - недоумява директорът. И така постепенно наяве започнали да излизат „малките мръсни тайни“ на предишното управление на операта.  
Слава богу, МК няма да ни спре дейността - защото имаше и такава заплаха, обяви Кюркчиев. Но всички наши продукции, всяко наше действие, всеки наш разход ще бъдат строго контролирани, каза той. В драконовската програма за оздравяване от МК настояли също да бъдат освободени 55-те пенсионери, като най-нужните минат на граждански договори. Кюркчиев си дава сметка, че най-вече в оркестъра „има хора, без които не можем“. Защото, по думите му, „Музикалното училище ражда много китаристи, но не и цигулари и духачи“. 
Не приемаме този „дълг“, който е породен от финансовата методика на МК. Излиза, че ние сме наказани заради турнето с Нешка през 2016 г., когато бяхме на второ място в страната по приходи, каза синдикалистката Ася Русева. „Институти, които не работят, получават субсидия и спокойствие, а ние с нашите безсънни нощи и труда до изгърбване сме наказани. Бившето ръководство ни е накиснало в блатото на този дълг. Но през това време плащахме скъпи постановки като „Кавалерът на розата“ и на режисьор с майка /Вера Немирова и майка й Соня - б.а./“, продължи Русева. И предложи писмото, което прочете, да бъде подписано от музикантите и артистите и да бъде изпратено до МК. В него те ще настояват да се изясни чия е вината за дълга и да се потърси сметка на виновния. Предложението бе подкрепено от много от присъстващите в оперния салон, а тенорът Петър Костов дори призова да се организира протест. 
Да се установи кой е истинският виновник, настоя и Георги Делиганев. А Кюркчиев разказа, че при встъпването си в длъжност е поискал МК да направи ревизия, но оттам му отговорили, че не виждат мотиви за това. Аналогичен отговор получил и от Сметната палата. 
Чуха се и много гневни мнения, много обвинения към предишния директор Найден Тодоров, а главният диригент Георги Димитров дори обвини главната счетоводителка Боряна Денчева, че не е попречила на Тодоров да направи турнето с Нешка Робева. На това Денчева отвърна, че е предупредила ексдиректора за последиците, а той отговорил: „Да му мисли следващият директор!“. 
Толкова много исках да работя и бях започнал да го правя - имам толкова много проекти за постановки и концерти, имам идеи за ремонт на сцената, фоайетата... А сега трябва да спасяваме операта. Но аз няма да се откажа. И ще се боря. Дошъл съм да правя спектакли. И ще ги правя!, каза Кюркчиев.