Представете си само ден без телефони. Какво блаженство, нали? Но и какъв ужас - и за хората с бизнес, за доставчиците на различни обществени услуги, за силите на реда или пък просто за тези, които просто искат да чуят близките си или да се уверят, че детето им се е върнало благополучно от училище.
За всички, които не могат да си представят живота без телефони, днес е специален ден. На 10 март 1876-а, преди 142 години, Александър Бел осъществява първия успешен двупосочен разговор по телефон. И започва ерата на светкавичните комуникации.
Александър Греъм Бел е роден на трети март 1847 година в Единбург, Шотландия. Той е вторият син на Александър и Елиза Бел. Има и двама братя Мелвил и Едуард, които умират от туберкулоза.
Баща му и дядо му били експерти по механиката на гласа и дикцията, а майка му е била виртуозна пианистка, въпреки че е имала проблем със слуха.
Александър започва образованието си вкъщи, 
където майка му го обучава. Все пак получава и официално образование - една година учи в частно училище и две - в обществено.
Въпреки че бил посредствен ученик, показал необикновени умения за решаване на проблеми. Доказателство за това е може би първото му изобретение. На 12, докато си играл в мелница, забелязва колко много време отнема лющенето на зърното. Прибира се и създава машина, която с въртящи се лопатки и четки за нокти лющи зърното много по-бързо и ефективно.
Младият Александър отначало не искал да поема семейния бизнес. Търсейки начин да го избегне, отива да се грижи за дядо си през 1862 година. Дядо му му насажда уважение към ученето и интелектуалните цели. 
На 16 Александър се присъединил към баща си и не след дълго поел пълно ръководство на лондонската му организация.
По-късно цялото семейство се мести в Брантфорд, Канада.
През 1871 година Александър Бел се мести в Бостън и
започва работа по устройство, което да позволи на телеграфа да изпраща сигнал на няколко различни съобщения, 
настроени на различни честоти. Намира финансиране от Томас Сандърс и Гардинър Хъбард.
По време на експериментите обаче, му хрумва идеята да изпраща човешкия глас през жиците.
Инвеститорите не са очаровани от идеята и наемат Томас Уатсън - опитен електротехник, който да му помага и да го вкара в правия път. Случва се точно обратното обаче. Томас харесва идеята на Бел и двамата започват да работят в тандем. 
За две години идеите на Александър и опитът на Томас дават резултат. На 10 март 1876 година двамата заедно представят първия работещ прототип.
След това Бел се заема да промотира устройството си. 
Прави публични демонстрации и впечатлява народа.
През 1877 година се жени за Мейбъл Хъбард, дъщерята на Гардинър Хъбард, първия му инвеститор. През следващите няколко години двойката пътува до Европа, където също прави демонстрации на телефона.
При завръщането си в Америка, Бел трябвало да защити пред съда изобретението си за първи път, защото започнали да се появяват самозванци, които твърдели, че те са изобретили телефона.
В следващите 18 години срещу него се водят зашеметяващите 550 дела, но нито едно от тях не е успешно. Въпреки натиска, компанията му не спира да расте и до 86-та над 150 000 човека в Съединените щати вече притежавали телефон.
Разбира се, постоянно се правят подобрения, едно от най-важните от което е добавянето на микрофона, който Томас Едисън изобретява, като това позволява на хората да провеждат разговори без да крещят с пълен глас.
Бел обаче не е бизнесмен и за това през 80-та 
прехвърля икономическите отговорности на Хъбард и другите, за да може да се съсредоточи върху изобретяване и интелектуалните си занимания.
Създава лабораторията „Александро Волта“, където да провежда научни експерименти и открития. Продължава и работата си с глухите, основавайки американска асоциацията, промотираща и обучаваща глухите на реч през 90-те защото познава добре проблемите им - съпругата му и тъща му са с увреден слух. В тази лаборатория са разработвани ранни методи за записване на човешка реч върху различен тип носители. Правени са опити с дискове, покрити със слой восък, а на даден етап са провеждани и експерименти по търсене на начин за магнитен запис. В института „Смитсониан“ се пазят оцелелите от лабораторията експериментални дискове. През 2013 година учени, с помощта на съвременните компютърни технологии, успяват да „разчетат“ диск, върху който е записан гласът на самия Бел. Така че 
вече знаем и как е звучал големият изобретател.
През останалите години от живота си работи по различни проекти. Посвещава голяма част от времето си за изучаването на полета, разработва летяща машина, наречена „Сребърната стрела“ - първата машина, която лети на територията на Канада.
След това изобретява „подводни криле“, приспособление, което при висока скорост надига лодката от повърхността на водата, а с това изобретение разбива световния рекорд за скорост във вода.
„Ще дойде ден, когато по телефона човек ще може да вижда онзи, с когото разговаря“. Тези думи на Александър Бел, изречени през далечната 1906 година, показват, че освен изобретател той е и визионер. И макар че днес този светъл ум е известен най-вече с патентоването на телефона, самият той смята за най-важно изобретението си за пренасяне на човешка реч посредством... светлината. Да, Бел наистина е първият, който успява да модулира обикновена слънчева светлина и посредством изобретеният от него уред, наречен фотофон, да осъществи „оптична връзка“ на цели 213 метра разстояние. Успешното тестване на този апарат е на 21 юни 1880 година, а като носител на модулираната човешка реч е използвана обикновена светлина. Това на практика е праобразът на съвременната технология за пренасяне на информация по оптични кабели.
И още един факт - През периода 1897-1904 година Александър Бел оглавява американското Национално географско дружество и е сред основателите на „Нешънъл Джеографик“ - най-големия и авторитетен медийно-научен конгломерат, който изучава Земята и Космоса.
Какво може да ни каже един мъдрец? Много неща, разбира се. Много неща, които звучат актуално и днес. Преценете сами.
Ключът към успеха е подготовката.
***
Когато една врата се затваря, друга се отваря. Но ние често толкова дълго гледаме със съжаление към затворената врата, че не виждаме втората.
***
Човек е това, което сам създаде от себе си.
***
Великите открития неизбежно включват сътрудничеството на много умове.
***
Най-успелите хора са тези, чийто успех се дължи на последователно израстване.
***
Не можеш насила да предизвикаш идеите. Добрите идеи са резултат от бавно осъзнаване.
***
Осъщестяването на една цел трябва да е старт на друга.
***Единствената разлика между успех и провал е способността да предприемеш действия.
***
От време на време напускайте пътеката и влизайте в гората. Всеки път, когато го правите, ще откривате нещо, което не сте виждали никога преди.
***
Изобретателят поглежда света и не е задоволен. Той иска да подобри нещата, обсебен е от тази идея. Духът на откритието го преследва, търсейки материализиране.
По материали от интернет