Роденият в Русе хокеист Александър Георгиев се превръща в една от звездите на „Ню Йорк Рейнджърс“ в Националната хокейна лига. 22-годишният вратар дебютира в първия състав на американския гранд преди две седмици, когато направи 38 спасявания при гостуването на своя отбор на „Монреал Канейдиънс“ и спаси съотборниците си от разгром. Преди 5 дни той извади 35 удара за успеха на „Ню Йорк Рейнджърс“ над „Едмънтън Ойлърс“ с 3:2, което може да се отчете и като първата „българска“ победа в НХЛ. Вчера Георгиев влезе като резерва срещу „Тампа Бей Лайтинг“ и игра 7.25 минути, като направи 13 спасявания и пусна само един гол.
Александър Георгиев е роден в Русе през 1996 г. Баща му е българин, а майка му рускиня. Когато е на 1 година, родителите му се местят в Москва и той става руски гражданин. Тренира от малък, а на 18 години преминава във финландския клуб „ТПС“ и оттам започва пътят му към големия хокей.
Блестящото му начало в НХЛ вече привлече вниманието на медиите в Америка, като отзивите са доста ласкави.
„22-годишният Александър Георгиев показа на „Рейнджърс“, че може да има живот и след Хенрик Лундквист“, написа Thehockeywriters.com след мача срещу „Едмънтън“. Специализираното издание разглежда привличането на младока като част от следващата фаза на обновяването на състава и признава, че настоящите „рейнджъри“ са напълно способни да поддържат интригата в следващите срещи. 
Thehockeywriters.com все пак подчертава, че Георгиев все още не е перфектният вратар и че е малко вероятно „Рейнджърс“ да се класират за плейофите, тъй като трябва да изпреварят четири отбора пред тях в класирането.