Народното събрание избра Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), предаде БГНЕС.

Гласуваха 218 депутати, за бяха 148, против – 66, въздържаха се четирима.

Пламен Георгиев е кандидатура на ГЕРБ.

За кандидата на БСП Николай Николов гласуваха за 79 депутати, против бяха 62 и 73 народни представители се въздържаха.

Не виждам по какъв начин вие ще гарантирате, че той ще води делата си срещу вас, така както трябва. Пламен Димитров не го познавам. Не бих си позволил да говоря нищо за личността му. Ако тук се поставя този въпрос - какви са делата, в които е участвал, не е защото някой е против този човек, заяви по време на дебатите Антон Кутев.

Той посочи, че БСП са били прави през цялото време при изработване на антикорупционния закон, че когато това мнозинство избира ръководителя на антикорупционния орган, управляващите ще рискуват да попаднат в ситуация, в която избират послушен човек.

От своя страна Иван Миховски от ГЕРБ попита дали кандидатът на БСП е бил общински съветник в Ловеч. Филип Попов от БСП отвърна, че за Общински съвет те избират хората, а за заместник-министър те назначава министър-председателят, визирайки кандидатът на ГЕРБ, който е бил зам.-министър на правосъдието.

„Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман. Това беше ваше предложение. Почвам да си мисля дали това не беше

политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания“, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него за кандидата, който е издигнат от БСП се скриват важни факти за политическата му свързаност“, каза Цветанов във връзка с факта, че Николай Николов е бил общински съветник в Ловеч. Той посочи, че Николов е представлявал БСП и всеки един знаел в община Ловеч, че това е млад човек, който в годините винаги е стимулиран и толериран от партията. От друга страна той посочи, че Пламен Георгиев е прокурор, като по негови дела има осъдени политици.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че Пламен Георгиев ще започне с фалстарт. „ГЕРБ си уреждат някой да им гарантира, че няма да бъдат закачани за краденето през последните 9 години. Ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го представляват, нямат доверие, каквото и да направят, то няма да бъде възприето от българското общество. Борбата с корупцията е въпрос на доверие“, подчерта председателят на БСП.

Тя обвини управляващите в това, че упорито и настоятелно рушат българските институции години наред. „Рушите ги от министър-председателя, който нито веднъж не дойде в НС, дори на вот на недоверие. Рушите институцията НС, когато отстранявате зам.-председател на НС за свободно мнение, рушите президентската институция, рушите независимата съдебна власт, когато Борисов се обажда на членове на ВСС какво да правят и как да гласуват. За какви институции говорите и обвинявате опозицията, че ги руши“, каза още Нинова, която беше обвинена в това, че опозицията руши държавата.