Две обвинения ще бъдат повдигнати на пловдивския лекар Иван Димитров - за причиняване умишлено смъртта на Жоро Джевизов-Плъха при превишаване пределите на неизбежна отбрана и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Наблюдаващият прокуроро ще внесе и искане за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в подписка, тъй като няма опасност Димитров да се укрие.

Това каза окръжният прокурор Румен Попов по време на брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив за разследването срещу лекаря, обвинен в убийството на крадец. Случаят предизвика масови протести в редица български градове през последните дни, предава кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, колеги, медии, не бяха такива, каквито ви бяха изнесени. В прессъобщението на прокуратурата пишеше, че заподозреният е задържан за 72 часа. В момента явно е удобно прокуратурата да е виновна за какви ли не обвинения.

Крадецът/пострадалият, действително е крадец, твърдеше се, че той е влязъл в дома на лекаря. Твърдеше се, че с него е имало съучастник. Твърдеше се, че оръжието е на пострадалия/убития или на неговия съучастник. Твърдеше се, че семейството на задържания са били в дома, изброи прокурор Попов.

Той съобщи, че по случая са разпитани над 15 свидетеля.

Установено е, че към момента на извършения опит за кражба от страна на убития в жилището на обвиняемия не са били нито съпругата, нито двете му деца. Това се установява от показанията на убития. Не е имало какъвто и да е съучастник на крадеца. Опитът за кражба е извършен в гаража в двора на кооперацията, подчерта прокурор Попов.

При така изнесената фактология от нас, категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък между обвиняемия и крадеца са били възпроизведени в двора на кооперацията, тоест категорично се изключва жилището, заяви прокурорът.

При извършения опит за кражба, след като е проникнал в гаража на обвиняемия, поне 30 минути самият обвиняем е наблюдавал без да бъде съобщено на органите на реда. След което обвиняемият слиза да преустанови кражбата с незаконно притежавания от него пистолет „Валтер”, заяви прокурор Румен Попов.

Последва сблъсък, след това така известният Жоро Плаха е хвърлил по д-р Димитров различни предмети – метална тръба, табела, нож, който в последствие е открит в дома на обвиняемия и не е бил в притежание на крадеца. Обвиняемият е съобщил, че първо е бил нападнат с метална тръба, втори път, че по него е била хвърлена метална табела. След прострелването, до изпразването на целия пълнител крадецът избягва, каза още прокурорът. След това от прокуратурата обясниха, че не е ясно дали лекарят е „изпразнил целия пълнил”.

Какви са действията на обвиняемия (д-р Иван Димитров) след извършване на деянието, продължи с подробностите по разследването прокурор Попов: Лекарят звъни на свой приятел и го моли за помощ за заличаване на следите от местопрестъплението – събиране на кръв, събиране на гилзите, укриване на огнестрелното оръжие.

Обвиняемият е направил пълни самопризнания за притежавания от него незаконен „Валтер”.

След като с приятеля му почистват, доколкото могат, местопрестъплението, има ново обаждане към приятел на обвиняемия, който укрива огнестрелното оръжие. Обвиняемият е отказал да съобщи на 112, заяви прокурор Попов.

При последвалия първоначален разпит, лекарят е заявил пред органите на реда, че не знае за какво става въпрос. При претърсването на дома му са открити и други незаконни боеприпаси, казаха от окръжната прокуратурата.

На брифинга съобщиха още, че действително убитият Жоро Плъха е нанесъл порезна рана по крака на обвиняемия, но не може все още да се установи с какъв предмет.

Установен факт е, че крадецът/убитият е бил сам. Същият типично за един рецидивист е бил „въоръжен” с необходимите инструменти за извършване на кражба – отвертка и нож. Те са открити в дрехите на убития, без да са били извадени, каза прокурор Попов.

Окръжният прокурор заяви още, че при изнесените факти прокуратурата бива поставена да отговаря на въпроси защо е бил задържан за 72 часа обвиняемият. Прокуратурата никога не се е крила, тя говори, когато има каквото има да каже. Не сме длъжни, а и нямаме никакво основание в рамките на 24 часа да кажем как върви едно разследване. Хората разбира се имат основание да протестират, но първо трябва да бъдем чути. И още: законите дали са съвършени или несъвършени, прокуратурата не може да каже. Законите се коват в Народното събрание, заяви прокурор Румен Попов пред медиите.

На брифинга съобщиха още, че първоначалното обвинение по чл. 115, повдигнато на Иван Димитров, е изменено с обвинение по чл. 119 в причиняване умишлено смъртта на Жоро Джевизов-Плъха при превишаване пределите на неизбежна отбрана.

На Димитров ще му бъде повдигнато и обвинение за незаконно притежаван пистолет.

Днес наблюдаващият прокурор ще внесе искане да му бъде изменена мярката му от задържане под стража в подписка.