Поглед към работата на диспансера - това бе целта на информационната кампания, която Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Русе започна през февруари. Здравното заведение представи няколко свои специалисти. На финала на инициативата ни гостува д-р Катерина Генова. Визитката й и интервюто с нея са предоставени от КОЦ.

Тя е родом от Русе. Израснала е в семейството на инженер и лекарка. Завършва Английска езикова гимназия „Гео Милев“ в града с пълно отличие и златен медал. Следва медицина в Медицинска академия София, специалност „Вътрешни болести“ и „Медицинка онкология“. Специализирала е в областта на различните методи за лечение в онкологията - химиотерапия, хормонотерапия, таргетно лечение и имунотерапията в Германия  и Великобритания.
От 2000 година е главен изследовател в КОЦ-Русе на  множество международни клинични проучвания за лечение на пациенти с онкологични заболявания. Това дава възможност на нейния екип да бъде част от процеса на откриване и изпитване на нови онкологични лекарства, а на пациентите - допълнителен шанс и достъп до най-новите методи на лечение на различни заболявания.
Член е на Българското дружество по медицинска онкология (БАМО) и на Американското общество по клинична онкология(АSCO). Ежегодно посещава международни форуми и конгреси в областта на онкологията - ESMO, ASCO, AUA, където се запознава с новостите в областта на онкологията.

- Как избрахте лекарската професия?
- На мнение съм, че това е една от малкото области в живота и работата, която е независима от партийни и други влияния и намеси. Сфера, в която можеш да отстояваш правото си на мнение в името на истината с цената на всички средства. Това беше и е причината да се насоча да следвам медицина.
Поговорката „Царят си е цар в собствената страна, а лекарят е лекар навсякъде по света“ ми дава сили, независимо от всички трудности и пречки в нашето изпълнено с противоречия и объркани морални ценности общество. Искам и поддържам свободата на мнение, мислене и действие.
- Защо се посветихте точно на онкологията? 
- Още преди много години реших, че това е най-бързо развиващата се и иновативна област в медицината, в която се преплитат много други специалности. Тя ми дава уникална  възможност за работа с най-новите и ефективни методи и медикаменти.
- Какво трябва да знаят пациентите при посещението си при вас?
- Пациентите имат право и ще получат пълна и точна информация за заболяването си, съществуващите методи за лечение и диагностика и ще могат да вземат информирано решение заедно с лекуващия лекар. 
Не се съгласявам с искането на близките да бъде крита истинската диагноза от пациентите. Правото на всеки човек е да получи и ще получи при посещението си при мен точна информация на достъпен език за вида на заболяването, диагностиката, лечението, прогнозата, страничните ефекти. Ще получи отговор на всички зададени въпроси.
- Какво мислите за тъй наречените алтернативни методи на лечение?
- Не подкрепям нерегистрирани и неефективни алтернативни методи на лечение, с които много хора, включително понякога и медицински специалисти без познания в областта на онкологията спекулират.
- Животът не е само работа, какво ви зарежда с енергия?
- Обожавам да чета книги и да гледам филми. Обичам и да пътувам до непознати места, които винаги ме вълнуват и вдъхновяват.