Възрастната жена, която уби 68-годишния си зет Атанас Атанасов с 20 удара в главата с бухалка в апартамента му в блок „Родина“ на улица „Родопи“, остава в ареста. Това реши вчера съдът при разглеждане на мярката за неотклонение на 88-годишната Пенка Мойсеева Стоянова.
В съдебната зала стана ясно и как се е стигнало до семейната трагедия.
На 28 февруари охранителят Атанасов се върнал от нощна смяна и според тъща му започнал да пие. Около 11 часа отишъл до приятел в квартала, а като се върнал започнал да търси ключа за сушилното помещение в междуетажното пространство, за да извади една кисела зелка. След като не успял да го открие, Атанас вдигнал скандал. Накрая ме удари с умрук в гърба, продължава разказът на бабата. След това зетят позвънил на жена си на работа, разбрал къде е ключът, взел зелката и я занесъл на приятел, а в замяна получил по една бутилка ракия и вино. Като се върнал в дома си, Атанас продължил да пие и да се кара с тъща си. 
Около 15.30 часа съпругата му се прибрала, потушила скандала, а мъжът й си легнал на кушетката в хола. Към 16.50 часа жената отишла да пазарува и всичко се развило за по-малко от 40 минути. Тъщата грабнала стояща в дома бухалка и я стоварила с всички сили два пъти върху главата на спящия си зет. Атанас се събудил, вдигнал ръката пред лицето си, за да се предпази от трети удар, но зашеметен пак легнал на леглото. След секунди се изправил, отишъл в другия край на хола, но там вече не издържал и приклекнал, след което баба Пенка му нанесла още 18 безмилостни удара с бухалката по главата. В това време внукът бил в другата стая пред компютъра със слушалки на ушите и не чул нищо. В 17.30 часа съпругата се върнала, видяла Атанас мъртъв, но помислила, че е паднал и се е ударил фатално и се обадила на тел.112.
Дошлите на място криминалисти и полицаи от Второ районно установили, че Атанас е убит по безмилостен начин и задържали за разпит съпругата и внука, а в последствие и баба Пенка. След 40 часа работа картината се изяснила.  
В началото на делото вчера наблюдаващият прокурор Андрей Ангелов поиска постоянен арест за пенсионерката, за да й се направи психична експертиза, тъй като събраните доказателства в досъдебното производство по безпорен начин сочат, че Пенка Мойсеева е извършила убийството. Освен това има реална опасност, ако бъде пусната от ареста с по-лека мярка, обвиняемата да извърши друго престъпление или да се укрие, мотивира си прокурорът.
Адвокатът на Пенка поиска от съда да се съобрази с преклонната й възраст и с факта, че няма опасност тя да се укрие и помоли тя да бъде пусната под домашен арест.
Пенсионерката също поиска да бъде пусната от ареста.
То вече стана, каквото стана, повече от това няма какво да стане, той си го заслужаваше, каза баба Пенка пред съда. 
Като изслуша страните по делото, съдия Стамен Стаменов посочи, че Пенка Мойсеева Стоянова е обвинена в предумишлено убийство, за което законът предвижда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Напредналата възраст и ниската пенсия на обвиняемата предполагат, че тя няма да се укрие, но тъй като е много болна и предстои назначаване на няколко експертизи, най-добре за нея е да остане в ареста, каза съдия Стаменов и закри заседанието.
Определението на Окръжния съд може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново, но това вероятно няма да се случи.